.

2012. október 11., csütörtök

Almás-mákos csiga

A receptjeim közé tettem be évekkel ezelőtt(2004:)) egy vékony receptes füzetet, amiből mostanig semmit sem készítettem el. Eljött az ideje fellapozni. Mivel a gyerekek nagyon szeretik a mákot minden formában, erre a finomságra esett a választásom.
A tésztája olyan ízű, mintha kürtőskalácsba harapnánk. A mazsolás mák a savanykás almával és a citrommázzal nagyon jó összhangban van. Azt mondanom sem kell, hogy az egész családnak ízlett :)


A tésztához:
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
4 dkg cukor
1 tojás
4 dkg olvasztott vaj
1 citrom reszelt héja
2 dl tej

A töltelékhez:
10 dkg mazsola
2 ek rum vagy rumaroma

10 dkg darált mák
5 dkg cukor
3 dkg vaj
0,5 dl tej

75 dkg alma pucolva és apró szeletekre vágva
4 ek citromlé
3 dkg cukor
1 csom. vaníliás cukor

A  még nyers csigák tetejére:
5 dkg olvasztott vaj

A kész csigák tetejére máz:
4 ek citromlé
1 ek forró víz
12 dkg porcukor

A mazsolát a rumba áztattam.
A langyos tejben egy kis cukorral az élesztőt megfuttattam, majd a többi hozzávalóval puha tésztát gyúrtam. Letakarva, meleg helyen 30 percet hagytam kelni.
A töltelékhez a vajat megolvasztottam, beletöltöttem a tejet, bele a cukrot és a mákot, majd felforraltam. A tűzről levéve  belekavartam a mazsolát is.
A feldarabolt almát meglocsoltam a citromlével, rászórtam a cukrokat, összekavartam.
A tésztát egy nagy lappá nyújtottam 37x41-re, megkentem az olvasztott vaj felével,
a mákkal úgy, hogy a lap elején egy sávot üresen hagytam. Ide halmoztam az almát és feltekertem.
  A tekercset 20 szeletre vágtam és sütőpapírral kibélelt tepsibe raktam.

A csigákat a maradék olvasztott vajjal lekentem, 200 fokra előmelegített sütőben tepsinként 15 percet sütöttem.
A még forró csigákat a porcukorból, citromléből, 1 ek forró vízből kevert mázzal megkentem.

14 megjegyzés:

  1. Az alma-mák párosítás nagyon finom, hát még kelt tésztával! :) El is hiszem, hogy mindenkinek ízlett, nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés
  2. -Én is kérek:)
    -Én is csigáztam, csak másfélét:)))
    A mákosod hamarosan, köszönet érte.
    Ölellek:) Szép estét:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tessék,tessék, van belőle, szívesen adom:-)
      Jó éjt drága:-)ölellek:-)

      Törlés
  3. Mákos mindig,minden mennyiségben jöhet:) Ma én is csigáztam,az egyik receptedet, amit hannka sütött meg juhtúróval,azt készitettem el. Nagyon finom a tésztája.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj igen, sajttal is finom, lehet tenni bele azt ami van. Örülök, hogy tetszik:-)

      Törlés
  4. Ha a mazsolát kihagyom belőle, akkor tökéletes. Nem rég próbáltam ki az alma-mák párosítást és nagyon ízlett, úgy hogy biztos vagyok benne, hogy nagyon finom. Lejegyzem, elfogom készíteni, persze mazsola nélkül. :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mazsola nélkül is finom, hagyd ki ha nem szereted:-)

      Törlés
  5. Nekem már a karácsonyi hangulatot juttattad eszembe ezzel a mákos recepttel! Köszönöm! Valóban érdemes volt elővenni azt a könyvet, amiben ilyen tuti receptek vannak! Remélem lesz folytatás!..:))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban karácsonyi recept összeállítás, de hétköznapokra is isteni:-) még kiszúrtam néhányat, úgyhogy lesz folytatás:-)

      Törlés
  6. Nekem is karácsonyi hangulatom lett tőle, amikor megláttam a képet és a receptet. Pedig a mákot annyira szeretjük, hogy simán eszünk mákos sütit nyár közepén is, ha úgy tartja kedvünk. Tetszik a recept. Nekem is van hasonló receptem... :)

    VálaszTörlés
  7. Mákot jó lenne hetente enni, annyira egészséges a szervezetre, így próbálom minél többször adni a gyerekeknek is, évszaktól függetlenül:-)

    VálaszTörlés