A hét elején sütöttem Trollanyu kalácsát, ami nem annyira szépre, viszont nagyon finomra sikeredett. A gyerekek uzsonnára is szívesen vitték.
Én a krémmel nagyon könnyen tudtam dolgozni, a tésztájába kellett kevesebb folyadékot tennem, ennyit kért a liszt. Következő sütésnél annyit változtatok, hogy négybe vágom a kinyújtott lapot, összecsavarom kettősével és két kalácssütő formába teszem, mert most egybe tettem és szegény tészta nőtt volna, terpeszkedett volna sülés közben, de kicsi volt neki a tepsi.
Először a csokis krémet készítettem elő:
4 dkg liszt
10 dkg cukor
2 tojásfehérje
1,6 dl tej
2 dkg kakaópor
10 dkg étcsoki
2 dkg vaj
A tojásfehérjét a cukorral és a liszttel mixerrel kikavartam, a tejet megmelegítettem. A csokit lereszeltem, a kakaó porral összekavartam, kevés tejjel kikavartam, majd a csokis krémet a lisztes masszába vegyítettem, tűzön hozzáöntögetve a tejet és folyton kavargatva, sűrű krémmé főztem. Végül a vajjal jól kikavartam.
Egy fóliát olajjal vékonyan lekentem, a krémet rátettem és olajos kézzel téglalap alakúra formáztam. Fóliával betakartam és egy órára hűtőbe tettem.
Amíg a krém pihent, összeállítottam a tésztát:
60 dkg liszt
1 csomag szárított élesztő (10 gramm)
5 dkg cukor
1 tk só
2 dkg tejpor
2 tojás sárgája
2,7 dl langyos tej (lehet víz is)
5 dkg olvasztott vaj
A lisztet a sóval, élesztővel, cukorral, tejporral elkavartam, majd hozzáadtam a tojások sárgáját, az olvasztott vajat és a langyos tejet. Puha tésztát dagasztottam, amit letakarva egy órát kelesztettem, majd kissé átgyúrtam, kinyújtottam vékonyra. A felső fóliát a csokis krémről lehúztam, megfogtam és ráborítottam a tésztára és az aljáról is lehúztam a fóliát.
Mint a hájastészta hajtogatásánál, a krémet becsomagoltam a tésztába. Kinyújtottam újra, majd újra hajtogattam. Óvatosan kell nyújtani, mert ha vékonyabb valahol a tészta, kilyukad és csokis lesz az ég is :) már tudom :). Az utolsó hajtogatás után 3 részre vágtam, összefontam és egy vajjal kikent formába tettem. Letakarva még egy fél órát pihentettem, majd 180 fokos sütőben 40 percig sütöttem.
Akartam kérdezni, hogy megkínálsz? De hát olvasom, hogy hét elején készítetted, abból ugyan már egy morzsányi sincs akkor... :-) Olyan finomságos lehet.
VálaszTörlésSajnos nincs már, hamar eltüntettük. Finomságos volt:-)
TörlésNagyon szép lett, örülök, hogy megsütöttétek:)A lényeg pedig, hogy ízlett a családnak. Szép hétvégét kívánok:)
VálaszTörlésKöszönjük trollanyu! Szép hétvégét:-)
TörlésDe szép kalács:) Isteni finom lehetett:)
VálaszTörlésA csokis töltelékkel igen jó volt:-)
TörlésSzerintem nagyon szép lett,és biztosan finom is! Igy hát vasárnap reggelire ilyet készitek:))
VálaszTörlésSok sikert hozzá és jó étvágyat Böbe:-)
TörlésNagyonis szép lett, látszik rajta, hogy mennyire finom! :) Nekem is tervbe van véve! :)
VálaszTörlésMilyen érdekes is egy recept útja. Trollanyu egy japán oldalról vitte Norvégiába, aztán eljött Romániába, majd Magyarországot is körbejárja:-)
TörlésNagyon guszta:)Az én gyerekeim is nagyon szeretik a kalácsot bármilyen formában:)
VálaszTörlésEgy csupor tejjel vagy kakaóval megvan a reggeli, vacsora, uzsira is menő:-)
TörlésFinomnak néz ki ki fogom probálni!
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik! :-)
Törlés