.

2012. október 14., vasárnap

Yorkshire pudding

Edi játékára, a Katitól kapott feladatra készítettük ezt az angol puddingot, a marhagulyás mellé.
Ahogy az előző bejegyzésben írtam, nem egy itthoni  édes pudingra kell gondolni, hanem egy sós felfújtra. Ezt a puddingot az angolok sült húsok szószával öntik le és a hús mellé fogyasztják.
Az angol emberek, főleg a szegényebb réteg, ritkán ehettek húst. A vasárnapi ebéd volt a hét fő étkezése. Hogy telítettség érzetet keltsenek, előételnek ették a Yorkshire puddingot, leöntve a hús szaftjával, így kevesebbet ettek a húsból meg a zöldségekből. Ami az érdekes, hogy a maradék puddingot desszertként fogyasztották lekvárral, kompóttal vagy vaníliakrémmel töltve, tálalva, de mi akár gyümölcshabot is tehetünk bele. Sósan pedig tölthetjük szendvicskrémmel, különböző salátákkal.


15 dkg liszt
2 tojás
1 dl tej
1 dl víz


A lisztet a sóval, a tojásokkal elkavarjuk, majd a vízzel hígított tejjel sima tésztává dolgozzuk, amíg tejszín sűrűségűvé válik. Ha nem elég híg a massza, tehetünk fele-fele arányban vegyítve vizes tejet.
A tésztát egy órát hűtőben pihentettem.
A sütőt 220 fokra melegítettem. A muffin sütő formáiba kevés olajat tettem és 10 percre betettem a forró sütőbe, hogy jól átforrósodjon az olajos forma. Mikor kivettem, félig töltöttem a tésztával. Sercegett, de így a jó! Ezután dugtam vissza a sütőbe és 25 perc alatt megsütöttem. 
Akkor jó, ha magasra nő, 8-10 centire, így a közepe üres marad. Ez volt nekem a furcsa, hogy egy ilyen palacsinta tészta, mitől tud megnőni, ha se sütőpor, se szódabikarbóna nincs benne, de lám, megnőtt:)
Vigyázni kell, hogy a sütő forró legyen, ne nyissuk ki az ajtaját sülés közben és ha megsült ne vegyük ki azonnal a sütőből, hagyjuk 4-5 percig a melegben, mert hamar összeeshet!
Az eredeti recept itt.

14 megjegyzés:

  1. De jó:) Köszike:) Ki is fogom próbálni:) Olvastam már én is róla, de még nem próbáltam, de majd most:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nézd meg hozzá a marhagulyást, ez csak mellé készült:-)

      Törlés
  2. Megkórtoljuk:))) Szép estét:)

    VálaszTörlés
  3. Ez nagyon guszta, kinézetre, mint a mi fánkunk, olyan. :) Jó, hogy sósan és édesen is fogyasztható.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Semleges a felfújt maga, így tényleg bármivel fogyasztható.
      Köszönöm, hogy benéztél:-)

      Törlés
  4. Húúúú, ez igen!! :) Iszonyatosan jól néz ki! :) Legközelebb, ha gulyást csinálok, ez lesz mellé :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Dinka:-) próbáld majd ki. A maradékból finom deszertet varázsolhatsz:-)

      Törlés
  5. Nagyon guszta! Én is kifogom próbálni. :)

    VálaszTörlés
  6. Ezt Jamie Olivernél láttam először,nagyon megtetszett,tervbe van véve...:)Nagyon szépek a tieid!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megéri kipróbálni, többféle képpen lehet készíteni, én egy sima receptet választottam:-)

      Törlés
  7. Nagyon guszta, már kíváncsian vártam a leírást! :) Azt néztem én is, hogy se sütőpor, se más kelesztő anyag, mégis milyen szépen megnőttek! Lehet, hogy a víztől, ami a hő hatására elpárolog?! :) Mindenesetre nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A forró sütő is fontos, de azt olvastam, hogy bármilyen növesztő szer elrontja, összeesik a tészta. Így a jó:-)

      Törlés