.

2012. október 13., szombat

Angol marhagulyás-English stew

Edi,  - Enni határok nélkül -  játékára jelentkeztünk, ahol Kati adott nekünk feladatot. Mégpedig azt, hogy szeretne belekóstolni az angol konyha ízeibe. Ebben a játékban minden játékos kapott egy ország, vagy tájegység nevet és az ottani ízvilágból kell készítsen egy szabadon választott ételt, így bepillantást nyerhetünk más konyhák ízeibe, ételeibe.



Kedves Kati!
 Próbáltunk laktató, finom ételt keresni Nektek, de ugyanakkor arra is törekedtünk, hogy kimondottan angol specialitás legyen. Informálódtunk innen-onnan és sokat megtudtunk az angol konyháról. 
    Az angolok szeretik a testes, kiadós húsokat, jóízű halakat, laktató lepényeket, pudingokat. A jó minőségű marhahús a jólét alapja, az angol életforma fontos kelléke, szimbóluma. A húsételekhez általában többféle zöldség köretet adnak és a marhasült elválaszthatatlan tartozéka a mártás mellett a Yorkshire puding.
    Így döntöttünk a marhagulyás mellett, ami egy illatos, fűszeres, laktató étel persze mártással és mellé az elmaradhatatlan puding. No nem kell itt a mi kocsonyás, édes pudingunkra gondolni. Ez egy tojással elkevert lisztpép, amit sütőben, forró olajos muffin formában sütnek ki, egy sós felfújt, ami érdekes módon magasra nő a formában, de a közepe lyukas marad. A sült hús szaftjával öntik le, a hús mellé fogyasztják.
Szeretnék írni még erről a pudingról, ezért úgy döntöttünk, hogy külön receptként jelentetjük meg. Jöjjön akkor a gulyás:)

1 kg marha tarja (puha hús)
2 db vöröshagyma
4 db sárgarépa
1 szelet sütőtök (kb 25 dkg)
1/2 kg krumpli
2 db petrezselyemgyökér
1 db kisebb karalábé
1,5 dl paradicsomlé
4 dl vörösbor
3 dl marhaalapleves
9 db zsályalevél

bors
olaj
1 ek étkezési keményítő

A húst 4-5 centis darabokra vágjuk. 
A vöröshagymát apróra vágjuk, az olajon megfuttatjuk, rátesszük a zsályaleveleket és 1-2 percig pároljuk. A húst megszórjuk az étkezési keményítővel és a hagymára tesszük, átforrósítjuk, felöntjük a vörösborral, az alaplevessel, a paradicsomlével, sózzuk, borsozzuk és födő alatt felforraljuk. Miközben a többi zöldséget tisztítjuk, a sütőt előmelegítjük 160 fokra. 
A megtisztított, kettéhasított zöldségeket egy magas peremű tepsibe tesszük és ráöntjük a forró húst a főzőlével együtt. Alufóliával szorosan lefödjük, 2 órán keresztül a sütőben főzzük. Akkor jó, amikor a hús porhanyós, a mártás sűrű. 
Yorkshire pudinggal tálaljuk, esetleg lehet mellé valami zöldsalátát vagy savanyúságot is fogyasztani.

8 megjegyzés:

  1. Azt hiszem ez egy nagyon különleges és finom étel lehet! Nagyon guszta! Milyen jó lenne ha a játékban résztvevők mindezt a finomságot meg is tudnák kóstolni ugye?:-)) Lenne egy nagy asztal és oda mindenki elvinné amit elkészített és sorba kóstolnánk egymás főztjét!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezen én is filóztam:-) nagyon jó lenne összeűlni és megkóstolgatni mindenki finomságát. Vagy itt átnyúlni a képernyőn és csippenteni egy falatot:-) de jó is lenne!

      Törlés
  2. Sajna kimaradtam ebből a játékból, pedig nagyon érdekes! :) Annyira guszta ételt hoztál, nagyon-nagyon tetszik, és kíváncsian várom hozzá majd a puding leírását is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kár, hogy kimaradtál, mert érdekes, különleges játék. A puding is érkezik ezután:-)

      Törlés
  3. Nagyon fincsi komfort ételt választottatok, hideg napokra ideális és nagyon finom:) A Yorkshire pudding a kedvencünk, én Sóciában tanultam meg a készítését, legtöbbször szaftos húsokhoz készítem. A párom mesélte, hogy amikor ők gyerekek voltak, mindig megkérdzeték őket, hogy sósan vagy édesen kérik-e. Mindig édesen kérték természetesen:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nekem érdekesség volt, hogy kétfunkciós ez a puding. Ahogy mondod, szaftos húsok mellé fogyasztják és a maradékot desszertként. Az üreges részt töltik krémekkel, lekvárral. Hasonlítom a képviselő fánkhoz:-)

      Törlés
  4. HajniZoli, hát ti nagyon ügyesek voltatok:) Még alapinformációt is hoztatok az angol konyháról. Tetszik nagyon ez az angol marhagulyás. A szegedi csirkegulyás után azt hiszem ez lesz a következő amit kipróbálok. köszönöm szépen mindkét receptet:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már vártalak Kati:-) túl hosszú lett volna egy receptként közölni, így választottuk ketté.
      A csirkegulyásodat én is beterveztem:-), ez más íz, de nálunk ízlett, finom:-)
      Öröm volt játszani!:-)

      Törlés