.

2012. október 9., kedd

Sajtos, rozsos kenyérfalatkák

A kókuszcsík elkészítése után maradt három darab tojássárgám. Először arra gondoltam, hogy lefagyasztom, aztán eszembe jutott, hogy egyszer Gabriellánál láttam valamilyen sajtos tekervényt. Megkerestem és  örömmel olvastam, hogy két tojássárga kell bele. El is dőlt a sorsa a sárgáknak:)
Ezek a kis kenyérszerű tekercsek fantasztikusak voltak reggelire is egy csupor citromos teával és uzsonnára is vitt belőle mindenki.
Gazdagodtunk egy finom kelt recepttel, köszönjük Gabriella!


A tésztához:

30 dkg finomliszt
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
2,5 dkg friss élesztő
1 dl savó (mert éppen volt, ha nincs akkor víz)
3, 2 dl aludttej (vagy kefir)
3 tojássárga
1 kk só
1 kk cukor
1 mk szódabikarbóna

A töltelékhez:

25 dkg reszelt sajt
15 dkg pulykasonka
3 ek puha vaj

A liszteket a sóval és a bikarbónával összekavartam, a savót meglangyosítottam, belekavartam a cukrot és beletettem az élesztőt. Mikor felfutott, hozzáöntöttem a liszthez beletéve a tojássárgákat is. Az aludttejet fokozatosan adagoltam, annyit amennyit a tészta kért. Puha tésztát gyúrtam, amit egy órára letakarva kelesztettem.
A megkelt tésztát három részre vágtam, picit átgyúrtam, egyenként vékony lappá nyújtottam. Két lapot megkentem vajjal, megszórtam sajttal és a sonkával , feltekertem és kb kétujjnyis háromszögekre vágtam. A harmadikat csak sajtosan készítettem a lányom kedvéért :)
Tetejüket megkentem tojással, megszórtam lenmaggal és előmelegített 180 fokos sütőben 20 percet sütöttem.

8 megjegyzés:

  1. Még épp vacsora előtt állunk (pár perc múlva vacsizunk), emiatt nagyon éhes vagyok - szívesen vennék a szép tányérkádról pár rozsos falatkát. De olyan finom, már biztos elfogyasztottátok Ti is. ;-)
    Nagyon örülök, hogy megsütötted, és hogy ízlett Nektek is. :)
    Szép estét a családnak! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az biztos, hogy hamar elfogyott, mert finom, puha volt. Nagyon szeretjük az ilyen kelt dolgokat és nagyon praktikus csomagolni a gyerekeknek. Mellé megy egy alma és megvan az uzsi:-)
      Szép napot Nektek!

      Törlés
  2. Nagyon guszták, szerintem hamarosan a sajtos tekercseid sorsára jutnak nálunk! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha van baconed tehetsz bele, nekem nem volt, de sonkával is nagyon jó lett. Finom, tápláló. Nekem maradt vagy 4 db harmadnapra és még mindig puha volt. Ajánlom :-)

      Törlés
  3. Nagyon guszták a tekercseid, nálunk tuti rekordgyorsasággal tűnnének el...:)))

    VálaszTörlés
  4. Ami ízlik annak hamar lába kel nálunk is:-)

    VálaszTörlés