.

2012. november 6., kedd

Citromkrémes szelet

Üdítő, könnyed süti. A krémje tökéletes tortalapok töltésére is.
Amint a fotókon látszik, nem egy nagy adag, de szerintem ha csak a családnak készül és nem vendégeknek is, akkor pontosan elég. Nálunk két napot tartott:-)


A tésztájához:
3 tojást
3 ek vízzel
1 csipetnyi sóval habosra vertem, majd kanalanként hozzáadtam
6 ek cukrot, belecsurgattam
3 ek olvasztott vajat. Fakanállal hozzákavartam
1/2 citrom reszelt héját és
15 dkg lisztet.
Sűrűbb tésztát kaptam. Egy normál tepsibe sütőpapírt tettem és a tésztát egyforma vastagságban próbáltam elteríteni rajta. Nagyjából sikerült is:-) ahol vékonyabb maradt, ott hamarabb megsült, egy foltban megbarnult, de ezt csak én tudtam:-).
Előmelegített sütőben közepes fokon 10 perc alatt megsütöttem. Kivettem, hagytam kihűlni. Ezalatt elkészítettem a krémet:

2 tojást
6 ek cukorral egy lábosban felvertem, hozzáadtam
1 citrom lereszelt héját és levét
4 dkg étkezési keményítőt és kicsi lángon krémmé főztem. Olyan állaga lett, mint a lemon-curd-nak.
2 dl tejszínt habbá vertem
1 csom. habfixálóval. Mivel nem édesített volt a tejszín, tettem bele
2 ek porcukrot és kanalanként a kihűlt citromos krémhez kavartam.
A citromos krémet nagyon hamar kihűtöttem úgy, hogy hideg vízbe tettem a lábost.

A lapról lehúztam a papírt és három egyenlő részre vágtam.

Két lapot megkentem málnalekvárral vastagon. Sűrűbb kell legyen a lekvár, hogy ne tudjon kifolyni.

Tálcára tettem az egyik lekváros lapot, rákentem a krém felét, rátettem a második lekváros lapot, rá a krém másik felét, majd beborítottam a megmaradt üres lappal. 

2-3 órára legalább hűtőbe kell tenni, hogy a lapok puhuljanak meg. Mi a felét 1 óra pihentetés után eltüntettük. Kissé nehezebben tudtam szeletelni, de ha mindenki kérte, hát adtam szívesen:-). Másnap reggel tökéletesen tudtam szeletelni, teljesen megpuhult.
Tetejére vaníliás porcukrot szórtam.

17 megjegyzés:

  1. Méghogy a családnak elég! A vendégek itt toporognak:) Nagyon tetszik!szeretem a lapokból készült sütiket!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is szeretem, főleg, hogy ez csak egy lap elvágva:-)

      Törlés
  2. Nagyon finom lehetett guszta és nagyon tetszik a krémje!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon jó a krémje, más lapokat is lehetne tölteni vele.

      Törlés
  3. Ez tényleg egyszerű, és finom is lehet:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt szeretem én:-) egyszerű és nagyszerű legyen!:-)

      Törlés
  4. Jól hangzik, tényleg üdítő lehet a savanykás lekvárral és a finom citromkrémmel! :) Tetszik! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen. A család találgatta, vajon milyen lenne baracklekvárral. A lényeg, hogy ne legyen túlságosan savanyú a lekvár, mert a citromkrém eléggé az:-)

      Törlés
  5. Hmmmm....málnalekvár, citromkrém, finom lapok közé töltve...MENNYEI:)))

    VálaszTörlés
  6. Nagyon joll nez ki!
    Szerettem volna feliratkozni a google kovetok hoz az oldalotokon tobszor probalkoztam de az elso lepes utan le blokolodik abban a heljben es nem tudok tovab menni, nalam van a hiba ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom miért van, de megnézzük. Írhatsz románul is, ha könnyebb:-)
      Köszönöm:-)

      Törlés
  7. Most készítettem én is krémest, de ezt a citromost is megfogom csinálni, annyira jól hangzik és jól néz ki!:-))
    Finom!!!!!

    VálaszTörlés
  8. Nagyon guszta! :)
    A málnalekvárt lecserélve, amit én nem szeretek, mindenképpen kipróbálandó. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tegyél bele más lekvárt:-) a pirossal mutatósabb.

      Törlés