A piacon vettem egy nagy üveg áfonyát és két kötés levendulát. A tervem az volt, hogy a levendulát felszárítom, aztán lekvárokba, süteményekbe elhasználom. Imádom az ízét, illatát. Végül egy részéből az áfonyával összekombinálva ízletes tortát készítettem. Szeretettel ajánlom, hogy próbáljátok ki. Könnyed, finom, pillanatok alatt eltüntethető.
Hozzávalók az alaphoz: 15 dkg háztartási keksz, 12
dkg puha vaj, 2 evőkanál cukor; a krémhez: 2 dl tejszín, 2 dl joghurt, 20 dkg
tehéntúró, 10 dkg cukor, 1 púpozott evőkanál levendula virág, 25 dkg áfonya
Elkészítése: A tejszínbe vegyítjük a levendula
szirmokat, 2-3 órát állni hagyjuk. 22cm-es kapcsos tortaforma rámáját
ráhelyezzük egy tortástálra. A kekszet konyharuhába csavarjuk, sodrófával
ütögetve porrá törjük. A puha vajjal, a cukorral összedolgozzuk, és a formába
nyomkodjuk. A tehéntúrót simára kavarjuk a cukorral, hozzáadjuk a joghurtot. A
tejszínt leszűrjük, habbá verjük, és a joghurtkrémhez vegyítjük. Az áfonyából
egy maréknyit félreteszünk a díszítéshez, a többit óvatosan beleforgatjuk a
krémbe, majd a kekszalapra simítjuk. Néhány órára hűtőbe tesszük. A ráma mentén
végigvágva elválasztjuk a formától. A maradék áfonyával, levendulavirággal díszítjük.
Megj:
Válasszunk sűrű natúr joghurtot, a tehéntúró legyen jól kicsöpögtetve. A
tejszínes levendulát a legjobb este összekavarni, reggelre kioldódnak az
ízanyagok. Jó tudni, hogy a szárított levendula erősebb, aromásabb, mint a
friss.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése