.

2014. július 17., csütörtök

Újházy tyúkhúsleves




A magyar konyha egyik legkedveltebb étele Újházy Ede, a századelő tekintélyes és ínyenc színészmesteréről lett elnevezve. Egy alkalommal a Wampetics vendéglőben ülve elmesélte, hogy ő hogyan is szereti a párolt húslevest. A figyelmes főszakács másnapra elkészítette neki.  Ezután hosszas egyeztetések következtek, amíg megszületett az a leves, melyet a művész neve fémjelez. Eredetileg vén kakasból készült sok zöldség hozzáadásával. Ma már tyúkból is készítik. Ízesítésnek van aki gyömbért vagy szegfűszeget használ, de olyan is van, hogy csak zöldséggel készíti. Mindenképp ízletes, laktató leves.


 Hozzávalók: 1 tyúk, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 3 gerezd fokhagyma, 1 karalábé, 1 zellergyökér, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 vöröshagyma, 2 gomba, 10 dkg zöldborsó, 10 szem feketebors, 1 vékony szelet gyömbér, só, petrezselyemzöld, cérnametélt
 
Elkészítése: Az előkészített húst sós hideg vízben, lassú tűzön főni tesszük. Ha felforrt, a habot leszedjük, majd hozzáadjuk a megtisztított sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a fokhagymát, a karalábét, a zellert, a kettévágott zöldpaprikát, a paradicsomot, a vöröshagymát, a feketeborsot, a gyömbért és egyenletes főzéssel addig főzzük, amíg a hús megpuhul. Ez kb. 1,5-2 óra. Hagyjuk ülepedni, majd leszűrjük. Kisebb adag levesben megfőzzük a zöldborsót, a gombát és belefőzzük a metéltet is. A tyúkot kicsontozzuk, bőrét levesszük, húsát darabokra vágjuk. A levest cérnametélttel, felszeletelt gombával, zöldséggel, zöldborsóval, csirkehússal és apróra vágott petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.

Megj: A levesbe csak házi cérnametéltet főzzünk bele. Üzleti esetében először sós vízben főzzük ki, szűrjük le, hideg vízzel öblítsük le és ezután tegyük a levesbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése