.

2014. július 24., csütörtök

Palóc gulyás



 Most van a zöldbab szezonja, egy laktató, finom levest készítettem vele.

Hozzávalók: 50 dkg disznócomb, 50 dkg zöldbab, 30 dkg krumpli, 1 hagyma, 1 zöldpaprika, 2 dl tejföl, 1 evőkanál finomliszt, 1 babérlevél, 1 kávéskanál őrölt kömény, 3 gerezd fokhagyma, pirospaprika, kapor, olaj, só, bors; a csipetkéhez: 1 tojás, liszt, csipet só

Elkészítése: A zöldbabot darabokra tördeljük, a húst megmossuk, kockára vágjuk, a hagymát, a paprikát megtisztítjuk, felaprítjuk. Olajon a hagymát üvegesre pároljuk, a tűzről levesszük, meghintjük pirospaprikával, köménnyel. Rátesszük a húst, sózzuk, borsozzuk és fehéredésig pároljuk. Hozzáadjuk a paprikakockát, a babérlevelet, a zúzott fokhagymát és felengedjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk. Addig főzzük, amíg a hús félig megpuhul, aztán beletesszük a zöldbabot, a kockára vágott krumplit és készre főzzük. A csipetkéhez a tojáshoz adjuk a sót és annyi lisztet, hogy kemény tésztát kapjunk, majd belecsipegetjük a levesbe. A tejfölt elkavarjuk a liszttel, besűrítjük a levest és kiforraljuk. Apróra vágott kaprot szórunk a tetejére. Tálalásnál kínálhatunk hozzá ecetet, csípős paprikát.

1 megjegyzés:

  1. A kedvencem ez a leves. Teljesen így készítjük, illetve mi csipetkét nem teszünk bele, de azonkívül ugyanez a receptem.

    VálaszTörlés