.

2012. október 20., szombat

Barátfüle és angyalbögyörő

Így neveztük gyerekkorunkban, így maradt meg. A tegnap este üldögéltem a gépem előtt és azon gondolkodtam, hogy mi is legyen másnapra a leves után.  Éva takarékos konyhájába tévedtem és akkor vettem észre, hogy van heti menü ajánlója. Paradicsom leves után ajánlotta az ízes buktát. Bepattant a szikra! Szilvaízes derelyét készítek, úgyis már nagyon rég nem volt.
Az angyalbögyörő pedig úgy lett, hogy elszámoltam az időt, nem tudtam befejezni az egész tésztából a derelyét, így az asztalon hagytam a nyers tésztát, mert indulnom kellett az oviba a gyerekért. Gondoltam, hogy elpuhul a tészta. Így is lett. Hazajöttem, még egy kevés lisztet hozzágyúrtam, hogy ne ragadjon, rudat sodortam és darabkákat vágtam a tésztából. Mind elfogyott, de a barátfüle vitte a prímet:)


50 dkg héjában főtt krumplit meghámoztam, krumpli nyomón áttörtem, langyosra hagytam hűlni
25 dkg lisztet
1 tojást
csipet sót tettem hozzá és puha, ruganyos tésztává gyúrtam. Ha ragad kell még hozzá egy kevés liszt. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtottam, 5x5-ös kockákat vágtam. Közepükbe keményebb szilvalekvárt tettem, majd háromszög formára hajtottam. Széleit jól összenyomogattam, hogy ne tudjon kifolyni a lekvár.
Vizet forraltam kevés sóval, majd belerakosgattam a derelyéket. Amikor feljöttek a víz tetejére, még két percet hagytam főni, aztán szűrőkanállal kiszedtem.
Kevés olajon zsemlemorzsát pirítottam és a kész derlyéket megforgattam benne. Fahéjas cukorral fogyasztottuk.
Ízletes :)

10 megjegyzés:

  1. Imádom, már hetek óta készülök a barátfülét - vagyis nálunk derelyét - készíteni. Az anygalbögyörőt pedig buci nudlinak hívjuk...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nudlinak mondjuk mi is, csak gyerekkoromban volt mindig angyalbögyörő:-)

      Törlés
  2. Hú,de régen készítettem!Köszi az ötletet:)

    VálaszTörlés
  3. Mind a tíz ujját megnyalta utána a kis drága, igazán finom lehetett! :) Nagyon régen készítettem, gyerekkoromban nagymamán várt minket mindig szilvalekváros derelyével, utánozhatatlan az íze! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kicsi tömte magába rendesen és megjegyezte, hogy irtó finom:-)

      Törlés
  4. Nagyon szeretjük,mostanában inkább gombóc volt a sláger nálunk. Na meg mellé az elmaradhatatlan pucuka,unoka öcsém nevezi igy a nudlit:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mennyi megnevezése van!
      Szilvás gombócot én is többször készítek, ez valahogy elfelejtődött. Pedig olyan finom!:-)

      Törlés
  5. Hú de éhes lettem...megyek készítek egy gyömbér teát:)
    Annyira gusztusos, én is fogok:))) Bence remek kis Ember:)))

    VálaszTörlés