.

2012. október 28., vasárnap

Házicsoki

Régóta próbálkozom  jó állagú, finom csoki készítésével, eddig sikertelenül. Vagy olyan kemény lett, mint a kő, vagy lágy, hogy kiskanállal szedegettük ki.
Most viszont sikerült egy nagyon jó állagú és ízű házi csokit összehozni. Hiába, a cukrot akartam minden alkalommal az alapreceptből kispórolni, de hát csoki, ami belejár, az belejár.


1/2 kg cukrot
1 dl vízzel sziruppá főztem 5 perc alatt. Beletettem
5 dkg kakaót és csomómentesre kavartam. Így főztem még 2 percet.
10 dkg vajat adtam hozzá, amikor teljesen elolvadt, a tüzet lezártam. Ha szeretnénk ízesíteni, tehetünk hozzá valamilyen aromát, például rumot. Nálam most elmaradt.
25 dkg tejport kis adagokban kevertem a kakaós sziruphoz és próbáltam csomómentesre kavarni, persze maradt benne néhány kis darab. Vajon az üzletiben hogy nincs egy bogocska sem?
Egy magasabb falu tálat vettem, kikentem vajjal, majd beleöntöttem a forró csokit. Este készítettem, reggelre megdermedt, kihűlt. Láng fölé tartottam a kés élét amíg felmelegedett, majd a csokit szépen felszeleteltem.
Végre mindenkinek ízlett és odakerültem, hogy ezt is el kell dugjam, hogy ne egyszerre falják fel:-)

36 megjegyzés:

  1. Na eeeez aaaaaz, amit holnap mindenképpen elkészítek!!!Sőt, lehet, hogy még ma,ha találok tejport a kamrában!:-) És hogy miért nincs a bolti csokiban csomó? Mert van benne mindenféle "E", ami csomómentesíti. De a tiétek sokkal finomabb, az tuti!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az lehet, hogy besegítenek valamivel a csomómentesítésbe, de így házi:-)

      Törlés
  2. Nagyon jó lehet. Egy kis segítség, ha merülő mixerrel jól elkevered, csomómentes lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meg kell próbálnom azzal is, hátha sikerül. Köszönöm:-)

      Törlés
  3. Ügyes vagy nagyon finom lehet jól néz ki!

    VálaszTörlés
  4. A boltiban nem azért nincs csomó - egy jó minőségű csokoládé esetében -, mert tele van E-kel, hanem a konsírozás segítségével teszik tökéletesen selymes állagúvá a csokoládét, itt pl. jó kis kép is van róla: http://library.thinkquest.org/08aug/00696/hungarian/gyartas/finbelso990.html. Ez akár napokig is tarthat, a végeredmény, hogy a masszát olyan finommá teszik, hogy a szemcsék méretét a nyelvünk már nem tudja érzékelni külön-külön (10-20 mikron nagyságú), magyarul egy selymes masszának érezzük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na ez az Zsuzsi! Ilyent itthon nem hiszem, hogy tudunk kreálni. No de sebaj,jó ez így is.:-)
      Nagyon köszönöm, hogy megosztottad velünk ezt az információt!

      Törlés
  5. Igen, ilyet otthon nem lehet, de a más állag, textúra egyáltalán nem teszi rosszabbá, sőt! ;)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szuper, igy rusztikusan is jöhetne hozzánk egy kis kóstoló!:)) Recept mentve:))

    VálaszTörlés
  7. Mindenképpen ki kell próbálnom!

    VálaszTörlés
  8. Én is megpróbáltam egyszer, de mi is kávéskanállal kellett megegyük a tepsiből:) Jónak jó volt, csak csomós és folyékony:) DE azt hiszem a tejpor hibája volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is mindig a tejporra fogtam:-) igaz a cukrot is próbáltam megvonni belőle. Ugyanebből a típusú tejporból már készítettem folyós csokit is:-)

      Törlés
  9. De nagyon szeretjük! Készíteni is szoktam, igaz, ritkán, de mikor hazamegyünk Erdélybe, szüleim szülőfalujában mindig bevásárolunk belőle, ott helyben készítik. Hú, de megkívántam, így, ahogy van, a kis tejporcsomókkal együtt.

    VálaszTörlés
  10. Neked is jut egy kocka, de gyorsan gyere:-)

    VálaszTörlés
  11. Sosem készítettem még, de csodajól néz ki. Szívesen megkóstolnám, még nem ettem házi csokit, engem sem zavarnának a kis csomók:)

    VálaszTörlés
  12. Mit nekem csomó, szívesen felkutatnám a konyhádban az eldugott készletet....:)

    VálaszTörlés
  13. Nagyon jól néz ki, kipróbálásra érdemes nálunk is! :) Ízesítve - plusz olajos magvakkal -, szépen becsomagolva még gasztroajándéknak is jó! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Diót vagy mogyorót lehetne beletenni, de elképzelem pisztáciával is. Lehet vele kísérletezni:-) celofánba csomagolva, díszesen átkötve lehet jó ajándék, tényleg.

      Törlés
  14. Kézi habverővel nem lesznek bele csomók. Most készítettem el, viszont én sokkal jobban szeretem csomósan. :)

    VálaszTörlés
  15. Most találtam meg a receptedet, elkészítettem és hihetetlenül szuper finom lett :) Köszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy jól sikerült! Egészségetekre :)

      Törlés
  16. Nekem tul kemeny lett de az ize jo

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet egy picit kevesebb folyadékot vagy vajat tettél. Jó pontosan kimérni a hozzávalókat.

      Törlés
  17. Szia. Hogy lehet keményebbre készíteni, hogy törni lehessen, mint a bolti csokit?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy picivel kevesebb víz vagy egy picivel több tejporral kísérleteznék...de vigyázni kell nehogy nagyon kemény legyen.

      Törlés
    2. Jaj, azt elfelejtettem, hogy én kókuszzsírt használok. Abból gondolom kevesebb kell mint a vajból ugye? Viszont sok más recept kókuszzsírral írja ugyan ezt a mennyiséget, tehát 100g. A kókuszzsír 100% zsírtartalmú.

      Törlés
  18. Köszönöm szépen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A zsírosság kell, maradhat a 100 g kókuszzsír. Morzsálódik, törik, ha száraz.

      Törlés
  19. T. Hajni&Zoli! Mennyire lehet a cukrot lecsökkenteni? Csokiimádó diabéteszes vagyok, így kerülni kell a cukrot.
    A bolti diabetikus drága, és jobban szeretem ha tudom, hogy mi van benne :)

    VálaszTörlés