.

2012. október 22., hétfő

Kenyér, maradék krumplipüréből

Ebédtől maradt egy kevés krumplipüré. Miután a szokásos kikérmég elhangzott, nézegettem, hogy mire tudnám felhasználni? Limaránál láttam régebb egy ilyen pürés receptet, hát most megkerestem. Alakítottam és készítettem. Nagyon finom, puha belsejű kenyér született belőle. Ezentúl akarattal fogok több pürét készíteni:-)

2 dl langyos vízhez adtam
1 kk cukrot és
2,5 dkg friss élesztőt. Hagytam felfutni. Egy tálba kimértem
30 dkg kenyér lisztet
20 dkg fehér rozslisztet
2 kk sót és hozzáadtam a 
20 dkg krumplipürét. A felfutott élesztőt beleöntöttem és puha tésztát gyúrtam. Letakarva másfél órát kelesztettem. Amíg kelt, lefektettem a gyereket:-)
A tésztát két részre vágtam, kilapogattam a kezemmel, majd feltekertem hosszúkás alakúra. Először próbáltam ki a sütőzacskós kenyérsütést. 
A tésztákat enyhén beliszteztem, egy-egy sütőzacskóba tettem és hagytam egy fél órát még kelni, majd bespricceltem egy kevés vizet és bekötöttem a zacskókat. Két kalácssütő formába helyeztem és 200 fokra előmelegített sütőbe dugtam őket. Így sültek 25 percet, majd kivettem, elhasítottam a zacsit és még 15 percet hagytam, de már csökkentve a hőt 190 fokra. Mikor a teteje szép piros lett kivettem és rácsra tettem kihűlni.
Nem igazán láttam különbséget a zacskós sütés és a födeles jénaiban való sütés között. Mindkettő nagyszerű.

4 megjegyzés:

  1. A burgonyás kenyér a kedvencem, olyan finom, puha tud lenni! :) Tökéletes felhasználása a maradék krumplipürének! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó ötlet a krumplipüré felhasználására, nálunk is rendszeresen marad belőle. A zacskós sütés is új nekem, de mindegy is, mert jó ideje csak gép süti nálunk a kenyeret.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem gépem nincs, így kísérletezgetek:-) lesz még folytatása:-)

      Törlés