.

2012. október 8., hétfő

Kókuszcsík

Porhanyós tészta savanykás lekvárral és kókuszhabbal a tetején. Legkönnyebben így tudnám leírni ezt a sütit. Nálunk a kicsinek ez volt az ismerkedése a kókusszal, mert még ilyen vastagon kókuszosat nem evett.  Az első harapásnál megkérdezte, hogy ez milyen, aztán a többit eltüntette :) 

A tésztához:
30 dkg liszt
1 kk sütőpor
7 dkg cukor
1 tojás
15 dkg vaj
1 csipet só
A töltelékhez:
4 ek savanykás lekvár (nálam most meggy)
3 tojásfehérje
22 dkg cukor
1 ek reszelt citromhéj
2 ek citromlé
25 dkg kókuszreszelék

A tészta hozzávalóit összegyúrtam, cipóvá formáztam és egy fóliába csavarva a hűtőbe tettem. Fél óra pihentetés után még egy kissé átgyúrtam, ketté vágtam. Mindegyik darabot kinyújtottam a tepsi méretének megfelelően úgy, hogy a két rúd majd elférjen egymás mellett. Az én tepsim mérete 37x28-as.
A tészta széleit behajtogattam, majd még egyet csavartam rajta, hogy pereme legyen és megkentem 2-2 kanál meggylekvárral.
A tojásfehérjékből kemény habot vertem, fokozatosan adogatva hozzá a cukrot, a citromlevet. Mikor már jó habcsók szerű hab lett, belekavartam a citromhéjat és a kókuszreszeléket. A kész habot a rudak közepére halmoztam.
Előmelegített 180 fokos sütőben 20 percet süttem. Még melegen kétujjnyi csíkokra szeleteltem.

14 megjegyzés:

  1. Jaj Istenem, pedig pont megállapítottam, hogy most több kókuszost nem:) (van egy megírva nálam is, holnap akarom feltenni:)
    DE ez nagyon jól néz ki! azt hiszem van valami hasonló recept, tudod Édesanyám recepjei között, de nem kerestem elő, valami motoszkál az emlékeim között:) na majd megnézem.
    Szóval a Tiéd nagyon tetszik:) Vaú! ( Indulok a kutyival:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, örülök, hogy tetszik! Tudod hogy mondják: verés a verésre árt, de a jó a jóra:-)
      Kellemes sétát Nektek:-)

      Törlés
  2. Ezt mi is sütjük és imádom,csak én a diósat:)Mi a szélét nem üresen tekerjük,hanem oda 1 sor meggy kerül.Ha szeretitek próbáld ki úgyis:)Tisztára ráéheztem:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ismerem azt is, macskaszemnek hívjuk. Más a tésztája annak, kelt és ahogy mondod, meggy jár a széleibe, a habba meg dió. Az is nagyon jó:-)

      Törlés
  3. De jó:) Imádom a kókuszt:)

    VálaszTörlés
  4. Én sem sokat teketóriáznék, ha előttem lenne:-) De úgy érzem, előbb-utóbb teszek róla, hogy előttem legyen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kiadós süti. Ha szereted a kókuszt biztosan ízleni fog:-)

      Törlés
  5. Tényleg hasonlít a macskaszemre, csak ennek nem élesztős a tésztája, ettől függetlenül nagyon fincsi lehet! :) Guszta a képeken, és a töltelék édes íze mellé szerintem nagyon passzol a savanykás meggylekvár! :)

    VálaszTörlés
  6. Igen, de csak a tűrés a szélén, mert az íz az teljesen más. A savanykás íz meg mindenképp kell bele:-)

    VálaszTörlés
  7. Nálam meg mami szelet a neve. Csak jobban feltekerve két oldalt,és imádjuk,.Két rúd készül, egyik kókusszal a másik diós, és a hab teteje is meggyel van kirakva.Ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  8. Ez annyira finom lehet!Edes-citromos-kokuszos,nyami:)

    VálaszTörlés