.

2013. október 16., szerda

Káposzta eltevése télire-hordóba


A savanyú káposztát az év minden időszakában megesszük, szeretjük. Jöhet csak felcikkezve, kevés olajjal meglocsolva salátaként, hússal összefőzve vagy rétegezve, akár levesekbe is. A leve is finom, egészséges. Ki ne evett volna sütőben sült krumplit vöröshagymával, vajjal, mellé káposztalevet kortyolgatva.
  Amióta az eszemet tudom édesanyám tett el télire. Néhány éve pedig én is követem a példáját szigorúan betartva a szülőktől hozott szokást miszerint a káposztát halottak napja előtt el kell levezni, ellenkező esetben elrothad. Az a mondás is járja, hogy nő nem nyúlhat bele a káposztás hordóba abban a periódusban amikor női baja van. Megromlik a káposzta.
Mennyire igaz vagy sem nem tudom, de én mindig betartottam a szabályokat és mindig nagyon finom volt a káposztám:-).


Hozzávalók:
káposzta
durva só
kapor
csombor
torma
babérlevél

egy gumicső, amivel megforgatom majd a levet
1-2 kisebb deszka és kő lenyomtatni a káposztát

opcionálisan: vörös káposzta, birsalma, karfiol

A hordó aljába jó sok csombort és kaprot teszek. Egy fazék vizet felforralok és ráöntöm a fűszerekre. A hordó tetejét rácsavarom. Így átjárja a fűszeres gőz a hordót amíg a káposztával dolgozok.

A káposztát megtisztítom, torzsáját egy hegyes késsel kifúrom ( ezeket a torzsaforgácsokat megesszük:-))

A lyukakat megtöltöm sóval.

A káposzta fejeket elkezdem belepakolni a hordóba. Közéjük most karfiolrózsákat tettem, néhány babérlevelet és tormát, fél maréknyi sót szórok rá. Amikor a hordó félig telt beledugom a gumicső egyik végét, rakom tovább a káposztát, tetejére is szórok sót.

A kilógó cső végét beteszem a káposzta tetejére, a hordót lezárom három napra.
Három nap után levezem el. Gyenge langyos vízzel töltöm tele a hordót, amíg a káposztát ellepi. Belehelyezem a deszkákat, tetejére teszem a követ. Így a káposzta teljesen a víz alá kerül. A csövet a deszkán elhelyezem és lezárom a hordót.
Innentől kezdve kétnaponként a csőbe fújva megforgatom a levet. Kell fújni rendesen, hogy bugyborékoljon néhányat. Körülbelül 4-5 ilyen forgatás kell, ezután lehet békén hagyni, hogy szépen érjen be.

 A mi hordónk 80 literes, 25-30 kg káposztát tudok beletenni. A húsvéti ünnepekig kitart, utána már lehet kimosni a hordót.

24 megjegyzés:

  1. Nem kis munka van vele de megéri! Ahogy rágondoltam a kész káposztádra már gyűlt a nyál a számban nagyon szeretem. Egyből hétvégi menűn gondolkodtam hogy milyen jó is lenne valami káposztás pld. székelykáposzta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megéri Éva, mert egész télen van amihez nyúlni. A székelykáposzta egyik kedvencünk:-)

      Törlés
  2. Sem a szokásokat, sem a káposzta eltevésének ezt a módszerét nem ismertem, de tetszik, finom lehet így eltéve! :) Mondjuk tényleg van vele munka, de biztosan megéri a fáradságot! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha beérik hozok képet is majd róla. Sok savanyú káposztát megeszünk télen, ezért is megéri. Olcsóbb is meg vegyszermentes is.

      Törlés
  3. Nagyon köszönöm ezt a szuper receptet! Biztos hogy ki fogom próbálni mert még ezt az módszert nem ismertem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sokan kérdezték a Fb-on, hogy miért így egybe tesszük el? Először is ebben a formában ahogy akarod úgy használod. Itt van készen a töltött káposztának való levél is, ha meg vágva kell, hát van robot felvágja, vagy egyszerűen egy kés is elég hozzá.
      Próbáltam egy kis zsák vágott káposztával összerétegezni, de nem lett jó, csak bonyolítottam az életemet. Ki kellett szednem az egész vágottat, mert az hamarabb beért:-)

      Törlés
  4. Minden elismerésem! Szuperek vagytok!

    VálaszTörlés
  5. Mi is így tesszük el,csak a közepébe egész bors is megy És közé gyalult káposzta.
    Gyerekkoromban rengeteget tapostam :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A tavaly vegyesen tettem én is, de azt hiszem a vágott nyári káposzta volt, mert két hét után teljesen beért. Ki kellett szednem a hordóból, átszűrjem a levet és visszatöltenem a fejesre. Tanultam, maradok csak a fejeskáposztánál:-) a fekete bors jó ötlet a közepébe, köszi:-)

      Törlés
  6. Felénk főleg gyalult káposztát teszünk el. Régebben csináltam úgy, hogy a hordó közepébe tettem vagy 3 fejet egymásra, de akkor nem lehetett jól bedöngölni a gyalultat... de azért sikerült.
    Maradok az egyszerűbb megoldásnál :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ki ahogy megszokta. Ha bevált nincs miért változtatni.
      Most én is külön hordóba tenném a fejes káposztát és külön a gyalultat. Mindig tanulunk:-)

      Törlés
  7. Sajnos nincs lehetőségem hordós káposztát eltenni (pedig milyen jó lenne!), de szüleim hozzátok hasonlóan minden évben tesznek el, és abból jut nekünk is. Nagyon szeretjük. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Régen én is édesanyámtól kaptam, de mivel 450 km-re vagyok tőle magam kell eltennem:-)

      Törlés
  8. Ez hasonló módszer, mint a savanyúságod. Elkészíttettem, gondoltam egy próbát megér. 3 nap múlva megforgattam, tiszta volt a leve, viszont most látom úgy, hogy talán buborékos egy kicsit. Elég volt egy megforgatás? letisztul majd? Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én pincébe tartom, de nincs hideg lent. Amikor tömbházban laktunk kitettem a teraszra, majd télen hogy nehogy megfagyjon bent volt a konyhában. Nem volt gond vele soha. Drukkolok neked!

      Törlés
    2. Az elején amíg dolgozik a káposzta lehet zavaros, de letisztul majd. Te csak fújjad kétnaponként, hogy forogjon a leve. Jó lesz.

      Törlés
  9. Még eszembejutott, hogy párfej káposztával is biztos érdemes megpróbálni, gondolod? Ha van még ilyen örökség a tarsolyodban én szívesen veszem, gondolom más is. Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meglehet próbálni, miért is ne? Most hirtelen nem ugrik be semmi, de ahogy jönnek írom:-)

      Törlés
  10. Én is pontosan így tettem el, mert nálunk is így szokás de habos (hínáros) lett a teteje kb egy hétre rá ! Vajon megtisztul vagy még kellene csinálni valamit vele ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tettél bele elég sót? Néhány hétig dolgozik a hordóban, ilyenkor szokott zavaros lenni. Hab akkor keletkezhet, ha nem éri teljesen a káposztát a lé. Meg kell nézni, mert ilyenkor a felső rend káposzta el is puhulhat, ebben az esetben ezeket ki kell szedni. Szedd le a habot róla és figyeld továbbra is, két naponta meg forgasd meg a levét.

      Törlés
  11. szerinted jo lesz az enyem is itt Olaszorszagba nagyon kemeny feju kaposztat lehet kapni,vagy probalkozzak nyari kaposztaval ?varom valaszod elore is koszi.

    VálaszTörlés
  12. Miért, és meddig zavaros a leve?? Kb 3 hete 18 fok melegben van, és minden nap leszedem azt a fehér trutymot rola. Elég sos, kidobjam, vagy még värjak??? Köszi a välaszokat

    VálaszTörlés
  13. Mikor teszik el a kaposztat hoedoba es a csalamadet mien honapba koszonom

    VálaszTörlés