.

2016. október 8., szombat

Almás krémes


  Aki a krémes süteményeket szereti, ajánlom kipróbálni. Üde, könnyed hétvégi finomság.


 Hozzávalók a tésztához: 4 tojás, 12 dkg liszt, 8 dkg cukor, 2 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál ecet, csipet só; a krémhez: 1 l tej, 15 dkg cukor, 10 dkg vaj, 10 dkg étkezési keményítő, 4 tojássárgája, 2 tasak vaníliás cukor; az almás töltelékhez: 1 kg alma, 4 evőkanál cukor, 1 teáskanál őrölt fahéj; továbbá: porcukor, fahéj.

 Elkészítése:
    A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját elkavarjuk, beletesszük a sütőport, majd ráöntjük az ecetet és hagyjuk felfutni. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, fokozatosan adva hozzá a cukrot. A lisztet a sóval elvegyítjük, majd a fehérjével felváltva a tojássárgához kavarjuk. 22x31 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a tésztát és előmelegített sütőben megsütjük. Az almát meghámozzuk, lereszeljük. Összefőzzük a cukorral, a fahéjjal, majd szűrőbe téve hagyjuk lecsöpögni. A tojássárgáját a cukrokkal, az étkezési keményítővel és 1 dl hideg tejjel simára kavarjuk, a maradék tejet felmelegítjük. A meleg tejet lassanként a tojássárgás masszához adjuk, sűrűre főzzük és hagyjuk kihűlni. A puha vajat krémesre kavarjuk, kanalanként beledolgozzuk a vaníliás krémet. A kihűlt tésztát két lappá vágjuk. Az alsó lapra simítjuk az almát, majd erre a krémet. Befödjük a második lappal, majd 1-2 órára hűtőbe tesszük. Porcukorral, fahéjjal megszórva kínáljuk.


Megjegyzés: A krémet étkezési keményítő helyett vaníliás pudingporral is készíthetjük.

2 megjegyzés: