Aki a krémes süteményeket szereti, ajánlom kipróbálni. Üde, könnyed hétvégi finomság.
Hozzávalók a tésztához: 4 tojás, 12 dkg liszt, 8 dkg
cukor, 2 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál ecet, csipet só; a krémhez: 1 l tej, 15
dkg cukor, 10 dkg vaj, 10 dkg étkezési keményítő, 4 tojássárgája, 2 tasak
vaníliás cukor; az almás töltelékhez: 1 kg alma, 4 evőkanál cukor, 1 teáskanál
őrölt fahéj; továbbá: porcukor, fahéj.
Elkészítése:
A
tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját elkavarjuk, beletesszük a sütőport, majd
ráöntjük az ecetet és hagyjuk felfutni. A
tojások fehérjét kemény habbá verjük, fokozatosan adva hozzá a cukrot. A
lisztet a sóval elvegyítjük, majd a fehérjével felváltva a tojássárgához
kavarjuk. 22x31
cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a tésztát és előmelegített sütőben
megsütjük. Az
almát meghámozzuk, lereszeljük. Összefőzzük a cukorral, a fahéjjal, majd
szűrőbe téve hagyjuk lecsöpögni. A
tojássárgáját a cukrokkal, az étkezési keményítővel és 1 dl hideg tejjel simára
kavarjuk, a maradék tejet felmelegítjük. A
meleg tejet lassanként a tojássárgás masszához adjuk, sűrűre főzzük és hagyjuk
kihűlni. A
puha vajat krémesre kavarjuk, kanalanként beledolgozzuk a vaníliás krémet. A
kihűlt tésztát két lappá vágjuk. Az alsó lapra simítjuk az almát, majd erre a
krémet. Befödjük
a második lappal, majd 1-2 órára hűtőbe tesszük. Porcukorral, fahéjjal
megszórva kínáljuk.
Megjegyzés: A krémet étkezési
keményítő helyett vaníliás pudingporral is készíthetjük.
Nagyon szeretem és rég ettem, vittem is a receptet. :-)
VálaszTörlésNálunk sem gyakori, pedig szeretjük :) vigyed, vigyed!
Törlés