.

2012. május 23., szerda

Erdélyi csorba

Általában hétvegére készítek tartalmasabb leveseket. Egyik kedvencünk a csorba.A receptet a neten találtam évekkel ezelőtt, de már nem emlékszem hol.

50 dkg hús (nálam most disznó)
1 fej hagyma
10 dkg zöldborsó
1 zöldpaprika
3 szem burgonya
1 kisebb karalábé
2 db petrezselyemgyökér
2 szál sárgarépa
pirospaprika

bors
olaj
bors magic (a Delikat által forgalmazott, Romániában kapható, levesek savanyítására használt kivonat), ha ez nincs akkor jó a citromlé is
lestyán

Olajban megpirítottam az apróra vágott hagymát, rászórtam a pirospaprikát, felöntöttem kevés vízzel, beletettem a kockákra vágott húst, sóztam és puhára pároltam. Külön edényben tettem az apróra vágott zöldségeket a burgonyával együtt, sóztam, felöntöttem vízzel és megfőztem. Amikor ez is elkészült, összevegyítettem a kettőt. Ízlés szerint fűszereztem sóval, borssal, savanyítottam. A kész leves tetejére apróra vágott lestyánt szórtam.

10 megjegyzés:

  1. Én is nagyon szeretem a csorba levest, meg úgy egyébként a leveseket!! Nekem is van fent egy húsgombócos, de nagyon jó ötlet a borsó is bele! De jól néz ki! :))

    VálaszTörlés
  2. Igen, az a húsgombóc csorba, szoktuk mi is főzni. Lehet tenni bele zöldpaszulyt is, nekem épp nem volt:)

    VálaszTörlés
  3. Én sajnos nem látom tisztán ezt a "csorba" dolgot. Pontosan milyen levesek kapják ezt a nevet? A savanyú levesek?
    Azt látom, hogy mindig van benne hús, zöldség és savanyú, tárkony és lestyán a fő fűszere?

    VálaszTörlés
  4. A csorba hagyományos román étel. Zöldséges, húsos és savanyított. Lehet ecettel, citromlével, borsal(ami uvegben is kapható, nemcsak por formájában). Böjt idején csak zöldségből készül. A tetejére petrezselyemzöldet is tesznek, akár tárkonyt vagy lestyánt. Ez függ a régióktól, hol mit szoktak. Na meg az ízléstől:) Mi lestyánnal szeretjük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, köszönöm.
      Így gondoltam, köszönöma megerősítést:)
      Ismerem a borsot, zöld, ugye? Ecetes vagy sós.

      Törlés
    2. Tiszta szívesen mági:)
      A bors színe olyan sárgás és savanyú. Házilag is előállítható, én még nem próbáltam. Próbáld itt megkukkolni milyen:)

      http://www.bucataras.ro/articole/bors-facut-in-casa-267.html

      Törlés
  5. Nagyon szeretjük a csorbát, többnyire húsgombóccal főzöm, de nem csak. Én savanyú káposzta levével is szoktam savanyítani, vagy citromlével. Mindenképpen fincsi:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igaz Gerdi, azzal is lehet, úgy is nagyon finom.

      Törlés
  6. Kedvenc nálunk is,épp ma fogyott el :)

    VálaszTörlés