.

2012. május 11., péntek

Karamellás szelet

Az utóbbi időben több blogon lett főszereplő a karamella és az ebből készült sok finomság. Mivel mi is szeretjük, íme egy süti az igazán édesszájúaknak:

a tésztához:

1 db tojás
3 dl tej
10 dkg cukor
25 dkg liszt
4 dkg kakaó
1 cs. sütőpor

A tojást és a cukrot mixerrel habosra keverjük. A lisztet összekeverjük a kakaóval és a sütőporral, majd felváltva a tojásos masszához kavarjuk. Kisebb tepsiben, előmelegített sütőben, 160 fokon, 20 perc alatt megsütjük. Miután kihűlt, a tésztát hosszában kettévágjuk.

a krémhez:

25 dkg cukor
5 dl tej
4 ek étkezési keményítő
10 dkg margarin
1 csomag vaníliás cukor

A cukrot karamellizáljuk. Kevés tejben csomómentesre kavarjuk a keményítőt, a többi tejet langyosítjuk. A langyos tejet óvatosan rátöltjük a karamellre, mikor a cukor elolvadt, hozzákeverjük a keményítőt és sűrű krémet főzünk. A margarint és a vaníliát kikavarjuk és a langyosra hűlt krémhez keverjük, majd a kihűlt tésztalapra rákenjük.

a csokimázhoz:

1 tábla tortabevonó
1 ek olaj

A csokit gőz fölött megolvasztjuk és az olajjal kikavarjuk. A sütemény tetejére kenjük.

5 megjegyzés:

  1. No hát éppen ez kellett nekem. Ilyen későn idejönni nézelődni :) Úgy korog a gyomrom, hogy ihaj. Júj de guszta ez a karamellás. Ilyenkor úgy sajnálom magam, pedig csak kicsit szeretném az ujjam belenyomni :) :)
    Mindenesetre recept mentve gyerekeimnek. S ráadásul micsoda jó, hogy ilyen kevés tojás kell bele. Ez most nálunk nagyon jól jön, mert még mindig a csillagos ég a tojásár határa.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép lett, én is megkívántam! Van még? :)

    VálaszTörlés
  3. Jó lenne, ha valaki föltalálná az ily módon való kóstolgatást Viki:)
    Gyertek mert van még néhány kocka. Estére benasizzuk:)

    VálaszTörlés