.

2012. szeptember 1., szombat

Ketchup

Ez az idén a második rend, ugyanis a Jamie-féle ketchup felét már elfogyasztottuk. Amikor az első rendet főztem, Kati hívta fel a figyelmemet az Alíz ketchupjára, így ezt vettem alapul. Akivel eddig kóstoltattam, mindenkinek ízlett.
A recept ezennel megőrizve a következő évekre is és ezer köszönet érte lányok!

4 kg paradicsom
16 db kápia paprika
10 nagy fej hagyma
10 cikk fokhagyma
2 dl  9 fokos ecet
2 ek só
5 ek cukor
1 kk őrölt szegfűbors
1 kk őrölt fekete bors
2 babérlevél

A paradicsomot megmostam, a zöld részét kivágtam és 4-be hasítottam. A paprikát, hagymát, fokhagymát is pucolás után darabkákra vágtam és egy 10 literes lábosban odatettem főni. Amikor megfőtt( kb 1 óra) átpasszíroztam egy nagy levesszűrőn. Mivel a megmaradt héjat sajnáltam csak úgy kidobni, paradicsom passzírozón is átengedtem. Megérte, mert két tál lével gazdagodott a ketchup. Újraforraltam és elkezdtem ízesíteni. Só, cukor,a borsok, ecet és a babérlevél. Az utóbbit a végén kidobtam. Amikor besűrűsödött üvegekbe töltöttem és szárazdunsztban  hagytam kihűlni.
Nem tévedés, befőzőport nem használtam. Ha jól meg van főzve, így is eláll, de ha valaki úgy érzi, tehet bele.

8 megjegyzés:

  1. A ketchup is szuper, de most azért írok, hogy légyszíves küldjétek el a címeteket az e-mail címemere, Makacska blogján a láncjátékban ti jöttök utánam:) Nem találtam itt a blogon a tiéteket, ezért írok ide, köszi:) trollakonyhamban@gmail.com

    VálaszTörlés
  2. Látom szép sötét lett a tietek:) Örvendek, hogy tetszik, én is kell készítsek újra:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kápiától lett ilyen szép a színe és finom is lett. Köszi, hogy mondtad:-)

      Törlés
  3. Nagyon gusztusos és a kép is nagyon tetszik:))

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörű lett a színe, és már én is tudom, hogy ezzel a fűszerezéssel tuti finom is! :)

    VálaszTörlés