.

2013. március 10., vasárnap

Empanadas

Terítékre került nálunk a dél-amerikaiak egyik nemzeti eledele, az Empanadas. Mindenkinek ízlett, hála a változatosan elkészíthető tölteléknek. Könnyed, de mégis laktatós, pikáns, különleges ebéd. Kicsit macerás az elészítése de a végeredmeny megéri! Ismétlős lesz! :)

A tésztához:

3 bögre liszt
1 tojássárgája
12,5 dkg vaj
3/4 csupor tej
fél kk só

A tészta hozzávalóit (liszt, tej, hideg vaj, 1 tojás sárgája, só) robotgépbe teszem és addig dolgoztatom vele amíg egy nagy gombóc nem lesz belőle. Ekkor fóliába csomagolom és fél órára a hűtőbe teszem.

A töltelékhez:

Húsos:

fél kg darálthús (marha vagy szárnyas)
1 fehér hagyma
1 vöröshagyma
fél piros kápia paprika
1 ek pirospaprika
1 kk oregánó
1 kk őrölt chili
1/2 kk őrölt kömény
bors

kevés olaj
2-3 ek paradicsomszósz

A darált húsra szórtam a pirospaprikát, borsot, chilit majd jól összekevertem. A hagymákat apróra vágtam, kevés olajon megdinszteltem. Az apróra vágott kápiát hozzáadtam és addig hagytam amíg meg nem puhult. Beletettem a darálthúst is, sóztam és addig kavargattam amíg elpárolgott a hús alól a nedvesség és kicsit megpirult. Ekkor hozzáöntöttem a paradicsomszószt (vigyázat, nem kell sok bele, mert túl szotyogós lesz a
töltelék és nem akar majd a tésztájában maradni) és az oreganót. Jól összekavartam, egy-két percig rotyogtattam, majd félretettem hűlni.

Gombás:

30 dkg gomba
2-3 gerezd fokhagyma

kevés vaj
kevés olaj
petrezselyemzöld

bors

A gombákat apróra vágom. A vajat kevés olajban felolvasztom, beleszórom az apróra vágott fokhagymát, addig hagyom amíg egy halvány színt kap. Ráteszem a gombákat, párolom, amíg vizet ereszt és ez el nem párolog alóla. Ekkor sózom, borsozom és hozzáadom a felvágott petrezselymet. Jól összekeverem és ezt is félreteszem hűlni.

Az összeállítás:

A tésztát kb 3mm vastagságúra nyújtom, kör alakú szaggatóval, vagy egy nagyobb csésze segítségével, 10 cm-es karikákat szaggatok belőle. A karikák közepébe helyezem a tölteléket, majd félhold formában ráhajtom az egyik felét, a széleit összenyomogatom és egy villa segítségével megmintázom a szélét. 


Vigyázat, a szószból ne kerüljon a szélére, különben nem fog összeragadni a tészta!

Sütőben, sütőpapírra helyezve, tojásfehérjével megkenve, tepsiben, 180 fokon, kb 15 percet sütöm. Kipróbáltam az olajban sült verziót is (forró, bő olajban pirosra sütöm). Ez utóbbi jobban ízlett, könnyed, levegős, kicsit rétesszerű lett a tésztája.

Paradicsomos, chilis mártással tálaltam.



Megjegyzés:
Az eredeti receptben egy szelet főtt tojást is tesznek a töltelék tetejére és csak aztán csomagolják össze a kis batyukat. A tölteléket lehet variálni, zöldéges sajtos, halas, spenótos, sőt édes, gyümölcsös is kerülhet bele.

12 megjegyzés:

  1. Jaj de jól néz ki! Biztos nagyon laktató! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Laktató. Ebből az adagból lett kb. 45 darab, de méretfüggő. Négy után már le kellett állnom, igaz előtte levest is ettem:-)

      Törlés
  2. Szuper kaja! :) Nálunk a tortilla megy nagyon:) De szerintem ezt is kipróbáljuk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megéri kipróbálni. A megmaradt darabok melegíthetőek másnap is, fincsi:-)

      Törlés
  3. Nagyon finom lehet a húsos és a gombás változat is! :) Érdekes, hogy az olajban sültet írod finomabbnak, ezek szerint nem túl zsíros így, ugye? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindkettő finom volt, de ami olajban sült felhólyagosodott, levelessé vált a tésztája, sokkal könnyedebb, mint a lerben sült társa és nem szívta meg magát olajjal. Sütés után szalvétára szedtem ki, hogy a fölösleges olajat felszívja.

      Törlés
  4. Hogy ez milyen jól néz ki.) Egyszer hátha én is sorra kerítem:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk Zoltán szokta a húsos recepteket vadászni és legtöbbször el is készíteni. Ezt is neki köszönhetem:-)egyszer legalább kóstold majd meg, megéri.

      Törlés
  5. Bavallom tudatlanságomat: életemben nem halottam még erről az ételről! Talán azért, mert még soha nem voltam Dél-Amerikában?...de ha Mohamed nem megy a hegyhez, ugye, akkor majd Dél-Amerika jön a konyhámba...mert meg kell kóstolnom ezt a guszta fogást:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Idő az kell az elkészítéséhez, de megéri vele babrálni:-)

      Törlés
  6. Nagyon finom lehet. ezt már én is kinéztem magamnak, neki kellene állnom!

    VálaszTörlés