Román nyelvű blogon láttam meg a sütit, de amikor a receptet olvastam jöttem rá, hogy nem más, mint a gyerekkoromban sokszor készült szalalkális lapok főzött citromos krémmel. Elő is kerestem a receptes füzetemet. Nekem csak három lapos volt a receptem, amit találtam az öt. Megemeltem az adagokat, így most öt lapot sütöttem. Délután raktam össze, egy éjszaka alatt megpuhultak a lapok, szépen lehetett szeletelni.
3 tojás
6 ek cukor
6 ek olaj
12 ek tej
1 kk szalalkáli kevés ecetben felfuttatva
liszt amennyit felvesz (65-70 dkg)
A krémhez:
1 l tej
8 ek liszt
1 ek gríz
12 ek cukor
1 citrom lereszelt héja
1 és fél citrom kicsavart leve
30 dkg vaj
A tojásokat a cukorral habosra kevertem, kanalanként hozzáadtam az olajat, a tejet, a felfuttatott szalalkálit. Lisztet adagolva a masszához, tésztát gyúrtam, amit öt részre vágtam.
Egyenként lapokat sütöttem, közepes tűzön 5-5 perc alatt.
A krémhez a lisztet, a búzadarát simára kavartam a tejjel és sűrűre főztem. Hagytam 5 percet hűlni, majd belekavartam a cukrot, a puha vajat, a citrom héját és levét.
A lapokat megtöltöttem a krémmel, majd egy éjszakát puhulni hagytam.
Porcukorral meghintve fogyasztottuk.
En is ismerem ezt a sutit,olyan finom!:)
VálaszTörlésIdeje volt elővennem ezt a receptet is, könnyed, finom süti:-)
TörlésDe szereteeem!!!!
VálaszTörlésGyere Vicuska, megkínállak! :-)
TörlésÉn is szoktam sütni ilyen sütit :) annyi a külnbség hogy vaníliás vagy csokis krémmel töltöm meg és mi egyszerűen másnapos sütinek hívjuk :) igaz mi még aznap felvágjuk mert türelmetlen a család :D pedig másnapra hmmmmmmm milyen finom :)
VálaszTörlésÉn is néhány óra múlva már levágtam az egyik szélét:-)
TörlésHű de jól néz ki! De a nevét csak halkan merem suttogni, mert a lányaim azonnal lecsapnának rá!! ;-)))
VálaszTörlésRégen csak szalakálés lapoknak mondtuk és bármivel megtöltötte édesanyám, volt hogy csoki is került a tetejére. Ezt a nevet most láttam, de illik rá:-)
TörlésÓ, milyen gyönyörűséges lett, tényleg olyan Hófehérkés! :) Szeretjük mi is, finom, hűsítő-citromos ízű! :)
VálaszTörlésIgen, kellemes ez a citromos íz. Jól jönne nyáron is, csak ne kellene lapokat sütni(a melegre gondoltam):-)
TörlésIllik rá a neve, nagyon szép:) Citromos krémmel meg nagyon nyerő lenne nálam, majd ha még egyszer rászánom magam lapsütésre:)
VálaszTörlésGyorsan megy ez, jó a tésztája, oda nyújtod hova kell:-)
TörlésNagyon finom lehet és mutatós is :)
VálaszTörlésDe szeretem a szalalkális lapokból álló sütiket! A sütés közbeni fojtós szag ellenére. Megér egy próbát a Hófehérkéd:-)
VálaszTörlésTudd meg Gerdi, hogy nem tudom miért, de nem érződött a szag sütés közben. Lehet mert felfuttattam ecettel?
TörlésRossz emlékeim vannak nekem is a fojtó szagjától:-)
Kedvelem a lapokat ,sok előnye van és a citromos nálunk is kedvenc :)
VálaszTörlésÉn is kedvelem, bármilyen krémmel töltve nagyon kiadós:-)
TörlésSzalakális süteményt még nem sütöttem, de mivel több helyen láttam receptben, már vettem szalakálit.
VálaszTörlésMég gyűjtök egy kis erőt és megpróbálom ezt is.
Ritkán használom én is, de mindig van a háznál sosem lehet tudni mikor alapon:-)
TörlésDe régen ettem hasonlót...:) Nagyon szuper.
VálaszTörlésSzívesen megkínálnálak:-) köszönöm:-)
TörlésEzt a sütit nem rég meg sütöttem egy esküvőre nem lett szép szégyeltem el vinni de már ki futottam az időből hogy másikat süssek! mikor a násznépből valaki fel ált és meg kérdezte ki-é ez a süti én nagyon meg ilyettem de be vallottam hogy az én sütésem csoda történt mert ott helyben kérték a receptet mert hogy anyira finom volt! be vallom a látvány el vette a kedvem a kóstolástól aztán már nem is volt mit meg kostolni mert elsőre el fogyott! nem tudom mit rontottam mert az enyém lapos volt kb 2 cm de izre kitünő! köszönöm a receptet :)
VálaszTörlésSüssed a lapokat valamivel kisebb tepsi hátán. Így vastagabbak lesznek picit és magasabbak. 35x27 cm-be kb. Egészségetekre! :)
VálaszTörlés