2013. március 17., vasárnap

Hófehérke

Román nyelvű blogon láttam meg a sütit, de amikor a receptet olvastam jöttem rá, hogy nem más, mint a gyerekkoromban sokszor készült szalalkális lapok főzött citromos krémmel. Elő is kerestem a receptes füzetemet. Nekem csak három lapos volt a receptem, amit találtam az öt. Megemeltem az adagokat, így most öt lapot sütöttem. Délután raktam össze, egy éjszaka alatt megpuhultak a lapok, szépen lehetett szeletelni.


3 tojás
6 ek cukor
6 ek olaj
12 ek tej
1 kk szalalkáli kevés ecetben felfuttatva
liszt amennyit felvesz (65-70 dkg)

A krémhez:
1 l tej
8 ek liszt
1 ek gríz
12 ek cukor
1 citrom lereszelt héja
1 és fél citrom kicsavart leve
30 dkg vaj

A tojásokat a cukorral habosra kevertem, kanalanként hozzáadtam az olajat, a tejet, a felfuttatott szalalkálit. Lisztet adagolva a masszához, tésztát gyúrtam, amit öt részre vágtam.
Egyenként lapokat sütöttem, közepes tűzön 5-5 perc alatt.
A krémhez a lisztet, a búzadarát simára kavartam a tejjel és sűrűre főztem. Hagytam 5 percet hűlni, majd belekavartam a cukrot, a puha vajat, a citrom héját és levét.
A lapokat megtöltöttem a krémmel, majd egy éjszakát puhulni hagytam.
Porcukorral meghintve fogyasztottuk.

24 megjegyzés:

  1. En is ismerem ezt a sutit,olyan finom!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ideje volt elővennem ezt a receptet is, könnyed, finom süti:-)

      Törlés
  2. Én is szoktam sütni ilyen sütit :) annyi a külnbség hogy vaníliás vagy csokis krémmel töltöm meg és mi egyszerűen másnapos sütinek hívjuk :) igaz mi még aznap felvágjuk mert türelmetlen a család :D pedig másnapra hmmmmmmm milyen finom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is néhány óra múlva már levágtam az egyik szélét:-)

      Törlés
  3. Hű de jól néz ki! De a nevét csak halkan merem suttogni, mert a lányaim azonnal lecsapnának rá!! ;-)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Régen csak szalakálés lapoknak mondtuk és bármivel megtöltötte édesanyám, volt hogy csoki is került a tetejére. Ezt a nevet most láttam, de illik rá:-)

      Törlés
  4. Ó, milyen gyönyörűséges lett, tényleg olyan Hófehérkés! :) Szeretjük mi is, finom, hűsítő-citromos ízű! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, kellemes ez a citromos íz. Jól jönne nyáron is, csak ne kellene lapokat sütni(a melegre gondoltam):-)

      Törlés
  5. Illik rá a neve, nagyon szép:) Citromos krémmel meg nagyon nyerő lenne nálam, majd ha még egyszer rászánom magam lapsütésre:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyorsan megy ez, jó a tésztája, oda nyújtod hova kell:-)

      Törlés
  6. Nagyon finom lehet és mutatós is :)

    VálaszTörlés
  7. De szeretem a szalalkális lapokból álló sütiket! A sütés közbeni fojtós szag ellenére. Megér egy próbát a Hófehérkéd:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudd meg Gerdi, hogy nem tudom miért, de nem érződött a szag sütés közben. Lehet mert felfuttattam ecettel?
      Rossz emlékeim vannak nekem is a fojtó szagjától:-)

      Törlés
  8. Kedvelem a lapokat ,sok előnye van és a citromos nálunk is kedvenc :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is kedvelem, bármilyen krémmel töltve nagyon kiadós:-)

      Törlés
  9. Szalakális süteményt még nem sütöttem, de mivel több helyen láttam receptben, már vettem szalakálit.
    Még gyűjtök egy kis erőt és megpróbálom ezt is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ritkán használom én is, de mindig van a háznál sosem lehet tudni mikor alapon:-)

      Törlés
  10. De régen ettem hasonlót...:) Nagyon szuper.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen megkínálnálak:-) köszönöm:-)

      Törlés
  11. Ezt a sütit nem rég meg sütöttem egy esküvőre nem lett szép szégyeltem el vinni de már ki futottam az időből hogy másikat süssek! mikor a násznépből valaki fel ált és meg kérdezte ki-é ez a süti én nagyon meg ilyettem de be vallottam hogy az én sütésem csoda történt mert ott helyben kérték a receptet mert hogy anyira finom volt! be vallom a látvány el vette a kedvem a kóstolástól aztán már nem is volt mit meg kostolni mert elsőre el fogyott! nem tudom mit rontottam mert az enyém lapos volt kb 2 cm de izre kitünő! köszönöm a receptet :)

    VálaszTörlés
  12. Süssed a lapokat valamivel kisebb tepsi hátán. Így vastagabbak lesznek picit és magasabbak. 35x27 cm-be kb. Egészségetekre! :)

    VálaszTörlés