.

2013. április 24., szerda

Sajtfánk avagy Gougères

Ez a franciáktól származó fánkocska, most nálam maradék telemeából készült, mivel már minden polcon volt szegény a hűtőben, de sehogy sem akart elfogyni. A maradék sós sajt pedig muffinban végezte. 
Nagyon finom sima sajttal is, ebben az esetben tegyünk sót a tésztájába!

28 darabhoz:
2,5 dl tej
8 dkg vaj
4 tojás+1 sárgája
15 dkg liszt
20 dkg telemea (vagy feta vagy sajt)
őrölt bors

A sütőt 200 fokra állítottam.
A tejet odatettem főni, beletettem a vajat. Mikor forrni kezdett, belekavartam a lisztet. Addig kavartam amíg elvált az edény falától. Levettem a tűzről, hozzáadtam a tojásokat meg egy sárgát, a borsot és a reszelt sajtot. Erősen kell kavarni amíg egynemű masszává össze nem áll.
Sütőpapíros tepsibe kiskanállal nagyobb diónyi golyókat raktam. Tetejüket lekentem a maradék tojásfehérjével és egy-egy csipetnyi reszelt sajttal megszórtam.
A forró sütőbe tettem, ahol 20 perc alatt készre sütöttem.
Langyosan egyenesen isteni, de a gyerekek reggel is kérték a maradékot:-).

17 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, kívül-belül! :) Szoktam hasonlót sütni, sima trappista sajttal, szeretjük, mert olyan könnyed, levegős! :) Nekem újat mondasz a telemeával, sosem hallottam még, gondolom, valamilyen sajtféleség, ugye? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A telemea egy friss sós sajt. Elkészítik a friss sajtos, majd miután kicsepegett, erős sós vízbe áztatják néhány napot, így a sajt átveszi a sót. Ezért nem szükséges sózni pluszba az ételt.
      Olyan lesz a fánk, könnyed, levegős:-)

      Törlés
    2. Sejtettem, nagyon finomak lehetnek vele a fánkocskák! :) Nézz be hozzám légyszíves, szeretnélek meglepni valamivel! :)

      Törlés
  2. Nagyon jól néz ki, régebben én is sütöttem hasonlót. De finom lehet ezzel a sajttal is, mi nagyon szeretjük a fetát és a hasonló sajtokat, van is otthon feta, én még valami szaftos ételhez köretnek is el tudom képzelni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A finom csirkemellszeleted mellé tökéletes lenne:-)

      Törlés
  3. Írtam már hogy nem szabad ilyen késői órában a blogodra tévednem ? :) Kénytelen leszek valami elemózsia után nézni ez után az ínycsiklandó sajtfánk látványa után :)

    VálaszTörlés
  4. HajniZoli, légyszíves nézz be a blogomra, egy meglepetés vár !

    VálaszTörlés
  5. Tetszik nagyon, különösen, hogy nem olajba kell kisütni, hanem a sütőben. :) Eltudom képzelni valami főzelék mellé is. Recept mentve. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi vacsorára ettük, de főzelék mellé is megy:-)

      Törlés
  6. Nekem is van egy hasonló receptem, de csak hasonló:)) Ez brutál finom lehet, viszem is receptjét, köszi:-))

    VálaszTörlés
  7. Kipróbáltam, nagyon finom lett! :)

    VálaszTörlés