.

2013. április 5., péntek

Sós kockák

Húsvét előtt néhány nappal készítettem ezeket a sós  kockákat. Dobozba tárolva sokáig eláll. Persze nem így van ez nálunk. Csak akkor marad, ha jól eldugom:)


25 dkg olvasztott vaj
1 dl tej
47 dkg finomliszt
1o dkg rétesliszt
3 tojássárgája
12 g só

különböző magok a tetejére( mák, lenmag, szezámmag)

A hozzávalókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk annyira, hogy álljon épp össze, de nem kell kidolgozni. Enyhén lisztezett felületen 1,5 cm vastagságú téglalappá nyújtjuk. Éles késsel a széleket levágjuk, összegyúrjuk és ezt is kinyújtjuk. Áttesszük egy tepsibe, a tetejükre 2x2 cm-es hálót karcolunk és betesszük a hűtőbe fél órára.
A sütőt 2oo fokra bemelegítjük. A tésztát a háló mentén felkockázzuk, de nem kell szétszedni.

 Lekenjük felvert tojással, megszórjuk különbözö magokkal, egy kissé kézzel meg kell lapogatni, hogy ne potyogjanak le a magok. Kb. 2o perc alatt megsütjük. Miután kihűlt dobozban tároljuk.

A receptet a 2o11-es Erdélyi Konyha Kalendáriumban találtam.

18 megjegyzés:

  1. De szépek:) Jó lenne most egy adaggal:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszták és finomak biztos!:)

    VálaszTörlés
  3. Az nem derült ki, hogy ezúttal sikerült jól eldugni? ;-))) Guszták!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy részét elmentettem, a locsolóknak is jutott:-)

      Törlés
  4. Fincsik lehettek! Nálunk is dugdosni kellene :)

    VálaszTörlés
  5. Hát nálunk is hasonló sorsa van az ilyen finomságoknak...:) Szuper!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon helyeskék, imádjuk a sós nasikat! :) Azt hiszem, nálunk is csak eldugva állnának el "hosszabb" ideig! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy nem csak én kell eldugjam a nasikat:-)

      Törlés
  7. Nagyon guszta azon a szép tálcán... annyira kínálja magát. Klassz recept.

    VálaszTörlés