.

2013. szeptember 22., vasárnap

Méteres kalács- SAD 18


 
Ildikó a házigazdája a SAD 18. fordulójának, amelynek a: ,,Falusi konyha, népi ízek... ''a mottója. 
  Gondolkodtam a kiírás láttán. Falusi konyha. Mit is, mit is?
Városi gyerek lévén nagymamám konyhája elevenedett meg. A falusi vidék, a disznóvágások, a kolbásztöltések, a sok finom sütemény. De mivel is fogadott többször minket? Igen, süteménnyel. A méteres kalács, emlékszem, nagyon szerettük!
  Nagymamám sajnos már nincs köztünk, a receptem sem volt meg. De hiába is kérdeztem volna tőle, pontos receptet nem tudott volna adni. Érzésből fiam, érzésből- mondta volna. Így édesanyámhoz fordultam segítségért, talán neki megvan a receptje. Meg is kereste, le is diktálta. Aztán az internethez fordultam, ott is keresgéltem, a kettőből egyet csináltam.
 Régen a krémet tejjel, liszttel főzték, mivel nem volt pudingpor. Újabban pudingporral, legtöbben puncs ízűvel készítik. Én maradtam a megszokott vaníliakrémnél, nekem ez az eredeti, emlékeket felidéző falusi íz.


Hozzávalók a fehér tésztához:
3 tojás
12 dkg cukor
1/2 dl olaj
1/2 dl meleg víz
1/2 csom. sütőpor
19 dkg liszt

A barna tésztához:
A fehér tészta hozzávalói még egyszer+
2 ek kakaó
2 ek olaj
2 ek meleg víz

A krémhez:
8 dl tej
2 csom.vanília ízű pudingpor
2 csom. vaníliás cukor
20 dkg porcukor
25 dkg margarin

A tetejére:
15 dkg étcsokoládé
1 ek olaj

A tésztához két darab őzgerinc formát kivajazunk, megszórjuk liszttel. Ha nincs kettő, egymás után sütjük meg a tésztákat.

  A tojások sárgáját a cukorral habosra kavarjuk, kanalanként hozzáadjuk az olajat, a vizet, a liszttel elkevert sütőport, majd a tojások felvert habját is beleforgatjuk.
  A barna tésztához még a plusz hozzávalókat is belekeverjük.
Előmelegített 180 fokos sütőben 35 perc alatt (tűpróba) megsütjük.
 A krémhez a tejben a vaníliákkal megfőzzük a pudingport. Miután teljesen kihűlt, a porcukorral kikavart margarint beledolgozzuk.
  A kihűlt tésztákat kihűlés után felszeleteljük, a krémmel megtöltjük. Tehát pl. egy sárga tészta, krém, barna tészta, krém...amíg az egész anyagunk el nem fogy.
Így fog kinézni (majdnem nem fért el a deszkán:-))

Tetejére a csokit megolvasztottam, az olajjal elkavartam és rácsorgattam, rákenegettem. Megvártam, hogy szilárduljon meg a teteje, majd fogtam egy vékony pengéjű kést és ferdén elkezdtem szeletelni.
 Innentől már állhattak sorba a gyerekek a tányérjaikkal:-)

22 megjegyzés:

  1. De jó! Imádom! Bár vaníliásan még nem ettem, de csoda guszták azok a szeletek ott a tányéron. Idevarázsolhatnánk néhányat? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ági, odavarázsolok néhány vaníliásat:-)

      Törlés
  2. Nagyon szeretem, de én még nem csináltam. Egyszer majdcsak rákerül a sor!

    VálaszTörlés
  3. Istenem, de rég nem ettem..... Köszönet az ötletért! Csodás! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk is nagyon régen volt, jó volt előhozni a múlt ízét.
      Köszönöm!:-)

      Törlés
  4. Nálunk elmaradhatlan ,pont most gondoltam rá hogy készíteni kéne.Mi puncsosan készítjük,de így is biztos finom!

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörűek azok a szeletek:) Nagyon szerettem én is ezt a sütit, nálunk lagzikban is mindig volt. Én még sosem készítettem el, de egyszer, talán karácsonyra nekifogok:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Munkás egy kissé, de megéri legalább évente egy-két alkalomra elkészíteni. Annyi új dolgot készítünk, hogy feledésbe merülnek lassan a régi ízek.

      Törlés
  6. Húsvétkor mindig készítek. Nálunk senki nem szereti puncsosan, így én kétféle krémet készítek, egy vaníliásat és egy csokisat, ezt rétegezem felváltva. Nagyon finom, alig lehet abbahagyni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem bármilyen ízesítésű krémmel menne, így vegyesen is finom. Nagyanyám korában(legalábbis itt Romániában) nem volt választás. Főzött vaníliás krém, esetleg egy kis rummal bolondították meg.

      Törlés
  7. 5 cm-nyi esetleg maradt? Nagyon szeretem - nálunk is nagyszülői készítés volt ...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahhoz képest, hogy milyen nagy volt jól elfogyott. Azt hittem egész hétre lesz sütink:-) na persze!
      Maradt még egy darab, jöhetsz:-)

      Törlés
  8. Nálunk is régi ízeket idéztél ezzel sütivel, nagymamám gyakran sütötte és nagyon szerettük! :) Nagyon szépre sikeredett, guszta! :)

    VálaszTörlés
  9. Így születnek a remek receptek! Finomságosat sütöttél! :)

    VálaszTörlés
  10. Nagyon finom és mutatós sütit választottál a SAD-re. :)
    Guszta nagyon, jól is jönne egy-két szeletke most. :)

    VálaszTörlés
  11. Még sosem ettem ilyen kalácsot, ez tényleg méteres:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Majdnem egy méter, megmértem:-) nemhiába adták régen ezt a nevet neki:-)

      Törlés