.

2013. szeptember 27., péntek

Szőlős- őszibarackos lekvár

 Aromás, illatos Othello szőlőből készítettem, őszibarackkal vegyesen. Főzés után a szőlő aromája is megmaradt, a barack is érződik benne. Ízletes lekvár lett belőle.



1 kg szőlő
1 kg őszibarack
1 csom. Dr. Oetker 3:1 zselésítő
35 dkg cukor

A szőlőt megmostam, leszemelgettem, odatettem főni. 15 percet főztem. 

Amíg főtt, megmostam a barackokat, a magokat kiszedtem, a gyümölcsöt feldaraboltam.
A szőlőt egy szűrőn átpasszíroztam jó erősen, hogy csak a mag és a héj maradjon meg. A tiszta léhez tettem a barackot. Forrástól számítva még 20 percet főztem. Botmixerrel egy kissé pépesítettem, de hagytam darabokat is benne.A zselésítőt elkavartam a cukorral, belevegyítettem a gyümölcsbe. Két percet hagytam a tűzön, ezalatt a cukor elolvadt, a massza besűrűsödött.
Üvegekbe töltöttem, tetejüket rácsavartam, száraz dunsztban hagytam kihűlni.

8 megjegyzés:

  1. Én csak othello és oporto szőlőből készítettem. Nagyon szeretem..sült camemberttel pl. :)
    Izgalmas ez a párosítás és biztosan finom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hmm, camemberttel... tudsz te valamit:-)
      Kíváncsi voltam, hogy főzés után is megtartja-e az aromáját, de igen. Fincsi:-)

      Törlés
  2. Gyönyörű színe lett, nagyon finom lehet. Szeretem én is sajtokkal enni a lekvárt:) A fiam épp ma mondta, hogy csinálok-e a szőlőből fagyit, olyat még nem ettünk..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm:-)
      Jó ötlete van a fiadnak, mert ezekből az aromás szőlőkből ízletes fagylalt készülhet.

      Törlés
  3. Csodaszép színe van:) Bizony sajtal nagyon finom lehet:)

    VálaszTörlés
  4. Finomságos! :) Nagyon ügyike vagy!

    VálaszTörlés