.

2013. október 30., szerda

Gazdag málé

 Van egy csomó puliszkalisztem, ezért született az az elhatározás, hogy hetente készítek valamit belőle. Amit nagyon szeretünk az a juhtúrós puliszka jó sok tejföllel, de van ezen túl is élet.
 Gyerekkorom egyik emléke a tejes puliszka, amit általában vacsorára készített édesanyám. A városkánkban volt egy tejcsárda, a tejgyárhoz tartozott. Itt nagyon finom tehéntúrós-tejfölös puliszkát ettünk sokszor diákként, amikor egy-egy óráról elcsavarogtunk:-) ...diákévek:-)
  A puliszkát nem csak sósan szeretjük, hanem édesen is. Egy újabb emlék: 6 évesen játszottam az udvaron, megláttam egy gyermek kezében valami sárga kockát amit jóízűen majszolgatott. Mentem fel rögtön és kértem anyukámtól a sárga kenyeret. Nekem az kell, mert lent az udvaron olyat esznek. Lejött, persze el sem tudta képzelni, hogy mi lehet az. Cukros puliszka volt:-)
 És akkor ahogy én készítettem a málét:


25 dkg kukoricadara
10 dkg gríz
4 dl tej
4 dl víz
20 dkg mazsola
10 dkg durvára vágott dió
6 ek méz
1 ek vaníliás cukor
1/2 citrom reszelt héja
1 csipet szódabikarbóna

A tejet a vízzel odatettem főni, belekavartam a kukoricadarával elvegyített grízt és kavargatva, hogy ne csomósodjon össze megfőztem. Hozzáadtam a diót, mazsolát, mézet, vaníliás cukrot,citromhéjat, szódabikarbónát és jól kikavartam.
29x21 cm-es tepsit kiolajaztam, a meleg masszát beletöltöttem és előmelegített sütőben 20 percet sütöttem 180 fokon.
A tepsiben kell hagyni teljesen kihűlni, majd lehet szeletelni.

10 megjegyzés:

  1. Jaj,azok a gyerekkori évek! :) Abban a csárdában volt a legfinomabb túrós puliszka,de más finomságok is voltak ott,emlékszem.Most is szíve4sen bemennék oda,sajnos a legjobb dolgok már megszűntek.Ilyen volt a pékség üzlete is,ahol Piroskát árultak,arra emlékszel,Hajni?Fánk-szerű valami volt, hosszúkás,kívül ropogós,a belében meg valami szúrós vastag lekvár,de olyan finom volt!
    És azok az idők,amikor kenyérrel a kezünkben mentünk az udvarra játszani!:)
    És igen,a puszlika tejjel! Néhány napja éppen ez jutott eszembe,és én is készítettem vacsorára. Régen sokszor volt reggeli vagy vacsora,meg a cukros,vagy a lekváros puliszka :) Á,a mi gyerekeink már nem ehhez vannak szokva..sajnos.
    Ez a málé..úgy megkívántam! Szívet melengető ez a bejegyzésed számomra, köszönöm :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, igeen! Imádtuk a Piroskát! Ott a gyárral szemben sütötték, mindig megcsodáltam azt a nagydarab sütőmasinát:-) A napokban meséltem az enyéimnek, hogy kaptunk egy szelet kent kenyeret, fokhagymakarikák vagy paradicsomcikkek voltak rajta, így mentünk játszani. Nem volt ezerféle kence, sem válogatás.
      Tudd meg, hogy a fiam kéri néha a tejes puliszkát, szoktam készíteni. Meleg puliszka hideg tejjel:-) azért jó lenne, ha tovább vinnék ők is ezeket az ízeket. Talán majd szívesen mesélnek róla, mint mi most:-)
      Eszembe jutott nagymamám puliszkája. Na az! Kiborította egy lapítóra, vett egy cérnát, felkockázta és ehettük vele a jó paprikást. Olyan puliszkát azóta sem ettem.

      Törlés
  2. Én gyerekkoromban csak hideg tejjel ettem meg a meleg puliszkát, azonkivül nem. Amikor vasárnap a pörkölt mellé édesapám puliszkát főzött édesanyám az asztal alatt dugta nekem a kenyeret. Én a barátfülét ismertem piroskának. Amikor férjhez mentem, kérdezte anyósom, (mert ott laktunk) hogy mit főzök, mondtam, hogy piroskát. Utólag hallottam, hogy mindenkitől érdeklődött, hogy mi az a piroska. Amikor este hazajött, akkor mondta, hogy ez barátfüle.
    Zoli, ez az édes málé nagyon finom lehet, el fogom készíteni, amint lesz itthon lisztem, mert elhasználtam a kenyérsütéshez.További jó sütés főzést! Üdv. Panni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó is Panni a meleg puliszka hideg tejjel! Szoktuk még szánával vagy savanyú tejjel is enni:-)
      Szép emlékek!
      Köszönöm, hogy itt voltál!

      Törlés
  3. Így süteményként még nem ismertem eddig. Épp a napokban gondoltam én is hogy megint főzök puliszkát, én sült hagymával szeretem igazán.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igaz is Éva. Nem tudom pontosan a sült hagymát hogy érted, de hagymatokánnyal, tojást kavarva bele ettük mi is.
      Meg is mutathatod ha elkészíted, finomak ezek az egyszerű receptek. Minek mindig elbonyolítani?:-)

      Törlés
  4. A puliszka nem maradt ki az étrendünkből, kedvencünk a csirkemájas. De tejes, túrós-tejfölös, gombás... mind jöhet. Gyerekkoromban még szilvalekvárral is ettem.
    Hasonló édes málét Édesanyám is sütött néha, én soha. Sajnos azt sem tudom, hogy készült. Pedig jó is volt az. Most legalább itt van a Te recepted!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, szilvalekvárral is finom. Úgy is ettem, hogy lerétegezték akár a túrós puliszkát.
      Nálunk is ritkán készül málé pedig szeretjük. Főleg a fiam:-) még uzsonnára is azt vitt:-)

      Törlés
  5. Nagymamám szokott málét készíteni gyerekkorunkban, de már rég nem készített, el is kell kérjem a receptjét:)
    Én imádom a forró puliszkát hideg tejjel, s a puliszkagolyóban megolvasztott vajat is, isteni mindkettő:)
    Apukám mesélte, hogy ők gyerekkorukban szílvaízzel is ették a puliszkát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Puliszkába csavarva juhtúrót ettem, de vajat nem. Finom lehet! Igen, szilvaízzel is finom:-)

      Törlés