2014. március 23., vasárnap

Fehércsokoládés-meggyes szelet


Elkezdtem feldolgozni a fagyasztó tartalékát. Még mindig van néhány zacskó meggyem, egy adagot fel is használtam ebbe a sütibe. A fehércsoki finom ízt a krémnek, a meggy savanykássá is teszi.
Nem volt sok időm a krémet a hűtőben tartani, vendégeket vártunk, más dolog is volt. Ezért mikor rákentem a tésztára elkezdett rakoncátlan módon oldalt megfolyni. Kellett visszakenegessem egy késsel, aztán gondoltam egyet és betettem a mélyhűtőbe 20 percre. Na itt megadta magát, úgy állt ahogy kellett. Ez nagy titok. Jól ki kell hűteni a krémet, ne tessek sietni:)


Hozzávalók a tésztához: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt, 1 dl olaj, 1 kávéskanál sütőpor, 2 evőkanál kakaópor; a krémhez: 4 dl habtejszín, 20 dkg fehér csokoládé, 1 tasak vaníliás cukor, 25 dkg meggy; a tetejére: 10 dkg étcsokoládé, 1 evőkanál olaj

Elkészítése:  A meggyet lecsöpögtetjük, a tejszínt habbá verjük a vaníliacukorral. A fehér csokoládét megolvasztjuk és a tejszínbe kavarjuk. Hűtőbe tesszük, hogy megszilárduljon. Addig elkészítjük a piskótát.
 A lisztet elvegyítjük a sütőporral és a kakaóval.  A  tojások sárgáját a cukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk az olajat, majd a kakaós lisztet. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és a kakaós masszába forgatjuk. Egy 33x24 cm-es tepsibe sütőpapírt helyezünk és a tésztát beleöntjük. 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
A lapot hosszába kettévágjuk, az alsó részére kenjük a krém felét, kirakjuk a meggyel, rá a krém másik felét, majd beborítjuk a piskótával.
Vízgőz fölött az étcsokoládét megolvasztjuk, elkavarjuk az olajjal és a sütemény tetejére simítjuk. Miután megszilárdult meleg vízbe mártott késsel felszeleteljük.

19 megjegyzés:

  1. Csodásan néz ki a süti!
    Nem csak Te használod fel a mélyhűtő tartalmát:-) Én rendszeresen tavasztájt ébredek rá, hogy lassan be kell rakni a következő év termését, de még ott egy csomó a tavalyiból. Így ahhoz keresgélek recepteket...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kifogynak lassan, csak rá kell figyelnünk:)
      Köszi Gerdi!

      Törlés
  2. Nekem is van még meggyem:) Istenien néz ki ez a süti :)

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű, nagyon finomságos lehet! :)

    VálaszTörlés
  4. Csorog a nyálam :) imádnivaló lett :)

    VálaszTörlés
  5. Csodás ez a sütemény!
    A mélyhűtő nekem is tele van még a tavalyi meggyel (meg még sok minden mással is, amit el kellene már használni).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lassan fel kell dolgozni, de hiszem, hogy te is ügyeskedsz:)

      Törlés
  6. Ó, nagyon finom lehet! És szép mutatós is. :)

    VálaszTörlés
  7. Én ma megakartam csinálni , a tejszínt felvertem kemény habnak, bele az olvasztott fehér csoki összekavartam és tiszta "túró" lett belőle . ki is öntöttem így a lapokat más krémmel fogom megtölteni.

    VálaszTörlés