.

2012. május 7., hétfő

Epertorta sütés nélkül

Íme az improvizált epertortám! Tiramisura készültem még bevásárláskor, aztán fordult a kocka és tortát készítettem. A krémnél volt az elakadás, mert a 20 dkg-os mascarpone egy tortához kevésnek bizonyúlt. Nagyobb torta kellett nekem, mert 6 lurkó összesen, na meg a család is meg kell kóstolja. Forgattam a krém variációkat, csakhogy a lányomnál elég szűkös a lehetőségek sora. Aztán a jóféle friss tehéntúróhoz fordultam, hogy segítsen ki. Így született meg a túrós-mascarpones krém, ami mint utólag kiderűlt nagy sikert aratott:)

20 dkg babapiskóta
15 dkg cukor
10 dkg vaj
2 csom. vaníliás cukor
20 dkg mascarpone
20 dkg tehéntúró
4 dl tejszín ( édes)
50 dkg eper
1 csom. zselatin (10 g)
1 citrom reszelt héja

A babapiskótát összetörtem, a puha vajjal összekevertem, kapcsos tortaformába nyomkodtam és hidegbe tettem. Az eper háromnegyedét felszeleteltem, picit megnyomkodtam ( levet eresztett, ezért kellett a zseletin). A mascarponet kikavartam a túróval, a vaníliacukorral, a cukorral, a reszelt citromhéjjal. 2 dl tejszínt felvertem és a krémhez kavartam. ( Azért csak 2 dl, mert ennyi kellett a krémbe, amit este készítettem el, a másik 2 dl-t csak akkor tettem a tortára, amikor már a gyerekek ittvoltak.)  1/2 dl vízbe feloldottam a zselatint és hagytam  hűlni. A mascarpones krémet kétfele választottam, az egyik részét az eperrel és a zselatinnal összekavartam és rákentem a hütőből kivett piskótára. Mivel puha volt a krém, hagytam kb. 20 percet a hütőben dermedni, majd rákentem a fehér krémet. Így pihent másnapig. Aztán rákentem a másik adag tejszínhabot és eperrel díszítettem. Nem volt töményen édes torta, nagyon ízlett a gyerekeknek.



7 megjegyzés:

  1. Ha Chef Viki mediterrán csirkecombjára azt írtam, hogy a munkából hazaérkező fáradt édesanyák álma (betolom-kivesze-tálalok), akkor ez a megállapítás erre az édességre is igaz, hiszen pillanatok alatt elkészítehtő és minden hozzávalóját imádjuk:) Emellet ez tipikusan az az édesség, melynek elkészítésében a gyerekek örömmel kuktáskodhatnak a konyhában, így két legyet ütünk egy csapásra: finomat eszünk és értékes pillanatokat élünk meg EGYÜTT a konyhában:)

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű, finom, és még sütni sem kell??? Nyáron a kánikulában ilyesmik kellenek majd nekem!! :P

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép lett, könnyednek és finomnak látszik, biztosan az is volt! Viszem is a receptet! :)

    VálaszTörlés
  4. Így van heti menük! A gyerekeket simán belehet vonni és együtt kuktáskodni, aztán csak lesni az eredményt:)
    Gabriella, ez tökéletesen megfelel nyárára, nem kell izzadni a sütő mellett.
    Igen hankka, az is volt! Könnyed és finom.

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű!!! és a gombóc is csak oda nem tudtam írni.
    Nekünk csak május végén érik az eper.

    VálaszTörlés
  6. Sajnos ez sem házi termés, itt is még csak most virágzik.

    VálaszTörlés
  7. Kár, hogy az eper szezon ilyen rövid. Nem lehet gyorsan kihasználni sütemény szempontjából. A tortád finom is és gyönyörű is!!!!:))

    VálaszTörlés