.

2012. szeptember 30., vasárnap

Mezőségi langalló és egyebek

Hankka  az 5-ik Blogkóstoló házigazdája. Jelentkezés után mindenki egy párt kapott, akinek a blogjáról elkészít valamilyen finomságot.
Nekem most sedith konyhájában kellett nézelődnöm. Volt is mit, hisz Ő  négy éve vezeti a blogját és rengeteg finomságot készített. Azt sem tudtam, mit is nézzek, milyen kategóriában keresgessek. Több mindent kijegyzeteltem, aztán három félét próbáltam ki.
1- A félperces majonézt, ami nagyon tetszett, de ugyanakkor tartottam is tőle, mert még próbáltam ilyenformán készíteni (más recept alapján)és annyira kicsapódott, hogy isten tudja hogy tudtam helyrehozni. Viszont ez nagyon bevált, fantasztikus lett és még a lányom is dícsérte, aki pedig bolti majonéz kedvelő : )
2-A nyers káposztasalátát a félperces majonézzel és
3-A mezőségi langallót juhtúróval töltve. Nagyon finom, laktató étel. Evés közben mindenkitől kaptam az ötleteket, hogy mivel is töltsem következőbe, igények szerint: )

A majonézt én mindig fakanállal kavartam és mondanom sem kell, hogy legalább 10-15 percet kavargattam, mennyiségtől függően. Most egy botmixerre és annak az edényére van szükség, amibe beleteszek:
1 egész tojást
1 kk mustárt
2 dl olajat
sót és kevés citromlevet.  A magas edénybe óvatosan beleteszem a botmixert, NEM MOZGATOM fel és le, csak azután, amikor néhány másodperc után az alján látszik, hogy összeállt.

A nyers káposzta salátához:
30 dkg friss káposzta
2 cikk fokhagyma
petrezselyemzöld
kevés csombor
1 adag félperces majonéz
só, csilipehely
pirítós
A káposztát és a fokhagymát lereszeltem,  a zöldfűszerekkel, sóval ízesítettem és belekavartam a majonézt. Tetejét csilipehellyel szórtam meg, pirítóssal fogyasztottuk.

Langallót én eddig  még nem sütöttem, de mindenféle kelt tészta kelendő nálunk, hát ez sem vallott szégyent:)annyit csak, hogy nem lett olyan szép piros a teteje, mint az Edithé, de ez a régi sütők átka. Az utolsó darabnál próbáltam, hogy ha bekapcsolom a grillezőjét, rápirít a tetejére. Na máskor majd így teszek:)

5 darabhoz:
60 dkg liszt
1 ek cukor
4 gramm szárított élesztő
1 csapott ek só
4 dl tej vagy víz( nálam most savó)
10 dkg puha vaj

Tölteléknek:
50 dkg juhtúró

 A lisztet elkavartam az élesztővel, a sóval. Közepébe mélyedést készítettem, beleszórtam a cukrot, beleöntöttem egy kis savót, elkavargattam, majd beledolgoztam a vajat és a maradék savót hozzáadva puha tésztát gyúrtam. Letakarva meleg helyen 1 órát pihentettem. 5 részre vágtam, mindenik gombócot még kettőbe. Lisztezett deszkán kinyújtottam egy gombócot, megszórtam juhtúróval, kinyújtottam még egy tésztát és összeborítottam. A széleit lenyomogattam villával, hogy ne  bomoljon ki. Sütőpapíros tepsire helyeztem és forró sütőben 15 perc alatt készre sütöttem. Kivéve a sütőből, olajjal vékonyan lekentem. Nem sokat volt ideje hűlni, mert a gyerekek hamar nekiestek :)
Köszönjük Edith a finom recepteket!

18 megjegyzés:

  1. Azt mondják, véletlenek nincsenek... Épp most jutott eszembe, hoyg jelentkeztem Hankkánál a blogkostolóra, és meg kellene néznem, melyik blog jutott nekem, amikor megakadt a szemem a mezőségi langalló címen. Akkora meglepetés volt ez a bejegyzés számomra, és olyan jóleső érzéssel töltött el! Köszönöm!:)
    Örülök, hogy ízlettek a kipróbált receptek, és örülök, hogy sikerültek. Mert ugye, néha egy-egy másfajta alapanyag miatt (pl. a lisztek nem mindig mindenhol egyformák) lehet nem ugyanúgy sikerül egy recept. De örülök, hoyg nálatok minden bevált. A langallót pedig bármivel lehet tölteni, ami eszetekbe jut. Az édes változat pl. a hagyományos sűrű szilvaízzel az igazi.:)

    VálaszTörlés
  2. Megérzés volt:-)
    Nagyon finom lett mindenik. Tudod hogy van:-) ha már van egy kis tapasztalatod a konyhában és adott egy kipróbált recept, akkor érzed, hogy milyen kell legyen. A langalló tésztájánál a 4 dl savóból maradt meg egy kicsi, de ha beleöntöm az egészet elpuhul a tészta. Érted te mit mondok:-) Természetesen a lisztek különbözőek.
    Az édes változatot is ki fogom próbálni. Nekem bejönne édestúrós, mazsolás töltelékkel is, akár ordás-kaprosan:-)
    Köszönjük Neked!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó és biztos kézzel válogattál, nagyon jól néz ki minden! Gratula mindkét blogszerzőnek! :)))

    VálaszTörlés
  4. Az az érdekes, hogy a gépben készített kelt tésztákhoz több folyadékra van szükség, mint ha kézzel dagasztanék. Nem tudom, ez miért van, de így van. Mert pl. a szokásos kenyeremhez a 60 dkg liszthez 4,2 dl víz kell. És ha nem teszem bele, nem lesz jó. Kézi dagasztáshoz meg mondjuk max. 3-3,5 dl ha kell bele. De persze, nem írhatok mást, mint ahogy én használom vagy szoktam.
    Vagy pl. az élesztő. A 60 dkg lisztes kenyérhez én 4 g szárított élesztőt használok. Kézi dagasztáshoz, ugyebár 7 g-ot ajánlanak a félkilóhoz!
    De így van, akinek már van egy kicsi rutinja, tapasztalata, az "nem akad fenn" az ilyesmin.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztos a gép jobban kidolgozza, ezért kell a több folyadék.
      Az élesztővel most úgy jártam, hogy volt egy megkezdett tasak,amiből már valamibe dolgoztam bele egy szűk kiskanálnyit, a többi meg kb 4 g volt:-) nézegettem, hogy pótoljam fel, de végül úgyhagytam. Tökéletes lett:-) Kézzel dolgoztam, sőt még a kicsi is besegített:-)

      Törlés
  5. Hát szuper választás volt mindegyik. Ilyen majonézzel már én is próbálkoztam, ízlett mindenkinek. A mezőségi langallót pedig kinéztem már Edithnél, már csak a juhturó hiányzik, igaz csak nekem, a család nem szereti:) Valóban mindenhol más a liszt, itt is, de szerintem aki nem először jár a konyhában, már tisztában van vele:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Más töltelékkel biztosan tetszene a családnak is,finom étel a langalló.:-)

      Törlés
  6. Ez igen! :) Szuper jól válogattál/választottál, nagyon tetszik mindhárom elkészített étel! :) A házi majonézt már én is néztem Edithnél, de még nem próbáltam, pedig tényleg finom lehet! A saláta és a langalló is nagyon guszta lett, bővül a mentett receptek köre! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbáld ki azt a majonézt hankka! Pillanatok alatt megvan és finom.:-)

      Törlés
  7. Nagyon klassz lett! Imádom a juhtúrót, még nagypapám szerettette meg velem. Már gondolkodhatsz is a további játékon :) Nézz be hozzám és add meg a feladatot az utánad következőnek. Én lestem, már tudom melyik konyha vár rád :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudtam én, hogy miért sietek letudni a blogkostolót:-) itt a másik játék!
      Megyek!:-)

      Törlés
  8. Edi tényleg lesett már, nézzetek be hozzá, mert én választottam feladatot nektek:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Kati, már informálódtunk is, azt hiszem összeállt a menü:-) már csak az anyagokat kell beszerelni.Jó játék lesz ez is:-)

      Törlés
  9. Mennyi finomságot készítettél, ügyes vagy! :) Ez a saláta és a langalló nagyon klassz recept. De igencsak felkeltette az érdeklődésemet a majonéz is... ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha még nem próbáltad, akkor ne hagyd ki. Hamar megvan és finom is:-)

      Törlés
  10. Nagyon tetszenek nekem!A langallót ahogy olvastam arra gondoltam, lehetne szilvalekvárral is tölteni.Utána pedig láttam, hogy Sedith írta is.:-))

    VálaszTörlés
  11. Igen, édesen is finom lehet:-) majd kipróbálom:-)

    VálaszTörlés