.

2013. március 23., szombat

Csokoládé Patience

Mónika sütötte recept, a Váncza Projektből, csakhogy ez valamiért nem akart neki sikerülni. Kétszer is megsütötte, kukába került. Segíteni szerettem volna, mert ha több ember elkészíti lehet rájövünk hol a hiba a receptben.
Megsütöttem liszttel is, liszt nélkül is,  mindkettő ehető lett. Habcsókszerű, csak egy kissé ellaposodtak. Az íze ízlett a családnak, nem volt kiérezhető a liszt benne.
Mivel nem volt itthon csokoládém, egy pici kakaóport szórtam a habba, épp csak a színét megváltoztatta.


4 tojásfehérje
20 dkg porcukor
1 csom. vaníliás cukor
12 dkg liszt
2 dkg reszelt csoki

A tojásfehérjéket elkezdtem habbá verni, kanalanként adtam hozzá a cukrokat, majd beleforgattam a lisztet is és egy kevés kakaóport a csoki helyett. Műanyag zacskóba töltöttem a habot, majd a végén lyukat vágtam és különböző formákat nyomtan egy sütőpapíros tepsire. Két órát hagytam így a konyhában pihenni, majd 100 fokon 50 percet szárítottam. Teljes kihűlés után leszedtem a papírról és lehetett kóstolgatni.
Laposabbak lettek, talán a pihentetés az oka, de ízre nem rossz, nálunk elfogyott :-).

12 megjegyzés:

  1. Szuper kis délutáni desszert :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm hogy sütöttél, olyan szépek lettek!
    Liszt nélkülieket fotóztad le?
    Viszem is a képet a recept mellé hogy lássák nem a recept a rossz hanem én voltam béna:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dehogy voltál béna Mónika! Ez most ilyen lett és kész.
      Vegyesen vannak a fotón, az egészet odatettem fotózni. Egy negyed adagból készítettem, ennek a felébe kavartam lisztet és amennyit látsz, annyi lett belőle.
      Olyan egyformák:-)

      Törlés
  3. Jók lettek, láttam Móninál is:)

    VálaszTörlés
  4. Nem véletlenül hívják patience-nek ezt a sütit. Én már régen sütöttem, többször is, és annak alapján úgy gondolom, hogy az lehetett a "hiba", hogy nem vártaok eleget. Mert ennek legalább 12 órát, de inkább többet kell száradnia (a régi recept a délutáni elkészítést javasolta, és a következő napi kisütést), majd a sütésnél a létező legforróbbra kell előmelegíteni a sütőt, és akkor emelkedik meg rendesen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hűha! Megvan akkor a bibi, ez tényleg türelemsüti. Este kell összekészíteni, reggel sütni. Megérné még egyszer kipróbálnom így ahogy leírtad. Köszönöm!

      Törlés
  5. Igen, igen. Érdemes kipróbálni. Én először az összes szomszéd tepsijét kölcsönkértem, mert lett vagy 6 tepsivel. De nagyon finom és reggel gyorsan megsül. Egyenletes hőmérsékleten kell száradnia legalább fél napot. KÍváncsian várom a kísérlet eredményét, ha rászánod magad.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kipróbálom és megmutatom mindenképp:-) köszönöm!

      Törlés
  6. Gyerekkorom kedenc édessége!A napköziben karácsonyra tele volt a tasakunk Passziansszal.Isteni4Sajnos a receptjét nem sikerült beszereznem azóta sem,de mivel cukrászoknál dolgoztam,nem kell bele liszt.Karamellásat,és vaníliásat ettem,meg kakaósat,de csak fehérjéből,és cukorszirupból készül,és aromákból.Szép simának kell lennie,akár az Olasz társának,a macaronnak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt is ki kell kísérletezni, majd még megpróbálkozom vele.

      Törlés