.

2013. március 3., vasárnap

Hokkaido tejeskalács

Még a múlt héten készítettem. A nagy része uzsonna volt a gyerekeknek. Kívánság szerint a felébe apróra vágott birsalma sajtot gyúrtam, a másik része simán maradt. A birsalmásnak nagyobb keletje volt, de a másik fele is hamar elfogyott.


1,5 dl tejszín (én házi tejről szedtem le)
1,5 dl tej
1 tojás
csipet só
2 ek burgonyapehely
3 ek cukor
50 dkg liszt
1 tasak szárított élesztő (7 g)
1 citrom reszelt héja

birsalmasajt

Az élesztőt a liszttel, a sóval, a cukorral, a burgonyapehellyel, a citromhéjjal elkavartam, majd hozzáadtam a tojást, a tejszínt és a tejjel puha tésztává gyúrtam. Meleg helyen duplájára kelesztettem, majdnem másfél óra kellett neki.
Kiütögettem a levegőt belőle a kezemmel, összehajtogattam, majd 20 percet pihentettem. Ezután 4 részre vágtam. Kettőbe belegyúrtam a birsalma sajtot. Kinyújtottam téglalappá, majd feltekertem.
Kivajazott, lisztezett kalácssütőbe helyeztem kis távolságra egymástól a bucikat. 

Letakarva még egy órát pihentettem. A tetejét tejjel lekentem, előmelegített sütőben 170 fokon 40 percet sütöttem.

Mivel késő este sütöttem, villanyfénynél próbáltam fényképezni. Tudtam, hogy reggel már épen nem tudom fotózni, ha a gyerekek felébredtek:-)

11 megjegyzés:

  1. Remek kis reggelinek való :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, az. Következőbe az egészet birsalmával készítem, mindenki azt kérte:-)

      Törlés
  2. Milyen gyönyörű az állaga, cseppet sem csodálom, hogy reggel nekiestek a gyerekek! :) Én is ezt tettem volna, csak sajnos nem volt előttem a kalácsod! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem olyan foszlós, mint a vajjal készült társai, de nagyon puha, finom a tésztája.
      Adtam volna szívesen Neked is:-)

      Törlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Aha, ezt én is kipróbálom, itt lapul karácsony óta egy nagy darab birsalma sajt a hütöben, néha vágunk egy kis darabot, de nem akar fogyni, talán ebben a sütibe felhasználom. :) köszi az ötletet

    VálaszTörlés
  5. Én a birsalmasajtos verzióból kérnék úgy két-három vastagabb szeletet! Mellé egy kis birsalmasajtos is csak úgy elrágcsálni, ha lehet. Köszönöm:))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van sajtom is még és kalácsot is sütök:-) gyere csak:-)

      Törlés
  6. Már nagyon rég a kipróbálandó receptes listámon van ez a kalács is. Hamarosan elkészül nálunk is.:)
    Nagyon szép lett, és különösen finom lehet a birsalmával.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amíg van teszem bele, nagyon jó így együtt. Várom a Tiedet:-)

      Törlés