2013. november 27., szerda

Sajtos keksz

  Nem csak ünnepeken, a sima hétköznapokon is szívesen ropogtatunk valamit ebéd előtt, filmnézés közben. A lányom imádja a sós sütiket, kekszeket. Eddig nem tudtam akkora mennyiséget sütni, hogy két napot kitartson. Mindenki rájár rendesen.
Az ilyen sós sütiknél az a jó, hogy szinte bármit szórhatunk a tetejére íznek, színnek, díszítésként. Most köménymagot, pirospaprikát, dekorsót használtam, de különböző magokkal vagy reszelt sajttal megszórva is finom.


Hozzávalók: 45 dkg liszt, 20 dkg vaj, 15 dkg füstölt sajt, 1 tojássárgája, 3 evőkanál hideg víz, 2 teáskanál só; a tetejére: a tojásfehérje, csipetnyi pirospaprika, dekorsó, köménymag.

Elkészítése: A sót a liszttel elvegyítjük, a vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, a tojássárgát, a vizet és összegyúrjuk. A tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk, formákkal kivágjuk. Tetejét lekenjük a villával felvert pirospaprikás tojásfehérjével, megszórjuk sóval, köménymaggal. 190 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt pirosra sütjük.


12 megjegyzés:

  1. Nálunk is nagy keletje van a sós rágcsáknak, a nap bármely szakában jöhet. :) Tetszik, hogy karácsonyi formákkal szaggattad ki. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lassan készülünk az ünnepekre:-) köszi:-)

      Törlés
  2. Szép, inspiráló és finooooooooooom :)

    VálaszTörlés
  3. A sós sütikkel mi is hasonlóan vagyunk, nagyon szeretjük és nagyon hamar elfogy! :) Annyira jól néz ki a tányéron a fotón, lekapkodnék egy párat szívesen! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyere Hankka kapkodjad, csak siess mert holnap nem biztos lesz amit:-)

      Törlés
  4. Úgy látom ez mindenhol így van, mindenki szereti, minden mennyiségben elfogy:) Nagyon jól néznek ki, hétvégére én is sütök valami sósat, most ezeket kérik inkább, az édességek nem mennek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van amikor telítődünk az édessel, ilyenkor jöhet a sós...és máskor is :-)

      Törlés
  5. Szeretem az ilyen finom rágcsákat! :) Jönnek az ünnepek és biztos vagyok benne hogy ki fogom próbálni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vágd valamilyen nagyobbacska formával, mert magasságra megnő és ezért a térfogata zsugorodik. Az a jó ebben a tésztában, hogy elvan nyersen a hűtőben 1-2 napot, aztán mikor akarod sütöd.

      Törlés