2013. november 5., kedd
Török kenyér
Mindig lecsapok, ha valahol pita szerű kenyeret látok mert nagyon szeretjük a gyrost és ezek a kenyerek nagyszerűek tölteni.
Indulásból megdupláztam az adagot, a liszt összetételén változtattam. Finom, puha kenyereink lettek. A megmaradt darabok másnap melegszendvicsként végezték.
A receptért köszönet Katicának!
80 dkg finomliszt
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
5 dl langyos víz
5 dkg olívaolaj
5 dkg zsír
1 kk cukor
4 dkg friss élesztő
2 ek burgonyapehely
1 kk ecet 9%-os
3 kk só
Tetejére:
különböző magok, dekorsó
A lisztet egy tálba öntöttem, közepébe mélyedést formáltam. Beleöntöttem a víz felét amiben elkavartam a cukrot, majd beleszórtam az élesztőt. Hagytam felfutni, kb. 10 perc. A többi hozzávalót is beletettem a víz kivételével és elkezdtem gyúrni. Annyi vizet adtam hozzá ameddig sima tésztát kaptam. Letakarva egy órát kelesztettem.
Finoman átgyúrtam, 10 részre osztottam, gombócokat formáltam, még 10 percet pihentettem.
Sütőpapíros tepsire egymástól távol tettem a gombócokat, kb. ujjnyi vastag körré lapogattam kézzel. Letakarva így kelesztettem még 40 percet.
A sütőt 200 fokra előmelegítettem.
A kenyerek tetejére ujjal mélyedést nyomtam, lekentem tejjel, magokkal, dekorsóval megszórtam. Vízzel a tepsit jó alaposan lespriccoltam. A forró sütőben 20-25 perc alatt megsütöttem.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Örülök, hogy ízlik, nekem ez így nagyon bevált, szeretjük :)
VálaszTörlésNálunk is nyert Katica, fogom még készíteni. Köszi:-)
TörlésEzt a török kenyeret én is kinéztem Katicánál!! :) Itt is nagyon tetszik! :)
VálaszTörlésJóféle meglátod:-)
TörlésÓóóó tölteni való kenyérke? Máris a kedvencem :D imádjuk a gyrost úgyhogy ezt a kenyeret ki fogom próbálni.
VálaszTörlésAjánlom Millye!
TörlésEnnivalóak! :)
VálaszTörlésBárcsak lenne időm, hogy mindenféle kenyeret, péksütit kitudjak próbálni!
VálaszTörlésTetszik ez a kenyér is, és nem nehéz elkészíteni, .... majd egyszer elkészül nálunk is. :)
Nem nehéz, inkább időigényes. Hétvégén van időm vele foglalkozni:-)
Törlés