Lehet pogácsa, keksz, ha mézes és fűszeres a gyermekeim kedvencei.
Sütés közben teljes karácsonyi hangulat vett erőt rajtam, így a fotó is kissé karácsonyi hangulatú lett:-)
Hozzávalók a tésztához: 75 dkg liszt, 4 evőkanál tejföl, 4 tojássárgája, 10 dkg porcukor, 25 dkg langyos méz, 5 dkg zsír, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg, 1 kávéskanál őrölt gyömbér, 2 kávéskanál szódabikarbóna; a mázhoz:
4 tojásfehérje, 32 dkg porcukor
Elkészítése: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, ujjnyi vastag rudakat sodrunk, diónyi darabokra vagdaljuk, gömbbé formázzuk. Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, tetejüket kissé lenyomjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt megsütjük.
A mázhoz kikeverjük a porcukrot a tojásfehérjével, majd a kihűlt puszedliket beleforgatjuk. Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, 50 fokon légkeverésen megszárítjuk.
Megj:
Vigyázni kell, hamar sülnek!
Elkészítése: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, ujjnyi vastag rudakat sodrunk, diónyi darabokra vagdaljuk, gömbbé formázzuk. Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, tetejüket kissé lenyomjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt megsütjük.
A mázhoz kikeverjük a porcukrot a tojásfehérjével, majd a kihűlt puszedliket beleforgatjuk. Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, 50 fokon légkeverésen megszárítjuk.
Megj:
Vigyázni kell, hamar sülnek!
Gyönyörűek lettek. Csak azt sajnálom, hogy nincs légkeveréses sütőm és nagyon félnék hogy kárba vész, pedig nagyon szeretném! :)
VálaszTörlésNem vész kárba Barbi! A konyhában is megszárad, csak hosszabb idő alatt.
TörlésÓóó köszönöm, akkor megpróbálom!! :)
TörlésNekem már jöhet a karácsonyi hangulat, olyan gyorsan itt lesz... Ínycsiklandozóak és formásak azok a puszedlik! <3
VálaszTörlésNagyon közeledik:-)
TörlésÓóóó, de szépségesek lettek, tényleg a a karácsonyt idézik, olyanok, mint az apró hógolyók. Én is tervezem az ünnepekre.
VálaszTörlésKöszönöm Nea!
TörlésA mézespuszedlihoz nem szodabikarbona kell hanem szalakáli.Ez adja meg a jellegzetes finom izét!!
VálaszTörlésLehet kedves névtelen. Egy régen beírt recept szerint sütöttem a füzetemből, ezzel volt. Gondoltam rá, hogy kipróbálom majd szalakálival is, meglátom majd a különbséget.
TörlésNagyon guszták lettek, és milyen szép rajta a máz! :)
VálaszTörlésKöszi Hankka!:-)
TörlésEszméletlen jó lett :) Kérek egy falatot :)
VálaszTörlésNyisd az ajtót, viszi a postás:-)
TörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésNagyon klassz! Írtóra szeretjük... Itt Ausztriában ezt Weinbeißer-nek hívják(borharapó), mert általálában borr mellé rágcsálták régen.
VálaszTörlésKöszönöm Notburga! Bor mellé nem próbáltuk, de jó lehet! Kipróbálom:-)
TörlésNagyon szépek lettek! Hamar sülnek, de annál még hamarabb el is illannak, ugye?
VálaszTörlésEl, ha nem figyelek:-)
TörlésJaj, de kis helyesek! Számomra jöhet a karácsonyi fotó - a karácsony mellett imádom ezt a karácsony előtti néhány hetet is, nekem már ezek a hetek is hangulatosak. :)
VálaszTörlésS hát ha még mézes és fahéjas illat lengi be a konyhát:-)
TörlésOlyan szépek:)
VálaszTörlésKöszönöm Kati! :-)
TörlésMegsütöttem és nagyon finom lett: http://marykonyha.blogspot.hu/2013/11/mezes-puszedli.html
VálaszTörlésKöszi szépen a receptet! :)
Nagyon örülök Mary, egészségetekre!
TörlésÉn is örülök! :)
TörlésEz a recept annyira tetszik,hogy még ma csinálok belőle egy próbasütést,és ha beválik,akkor sütök karácsonyra is. Nagymamámnak volt egy ehhez hasonló receptje,de nem tudom hová tettem,pedig csoda finom volt az is. Kérdésem: Lehet esetleg lekvárral tölteni?
VálaszTörlésMegpróbálhatod tölteni, kemény lekvárral. Akkor nagyobb puszedlit formálj. Az elsőnél kiderül, hogy sikerül-e tölteni, én még nem próbáltam, de az ötlet tetszik:-) majd szólj, hogy milyen lett!
TörlésMegsütöttem,egyenlőre nem próbálkoztam a töltéssel,de ami késik,az nem múlik. Nagyon könnyen elkészíthető,és nagyon finom.Nekem sincs légkeveréses sütőm,így most éjszakára tálcára téve szárad a máz rajtuk.Azt hiszem karácsonyra is ezt sütök,minimum három adagot. :)
VálaszTörlésKöszönöm a receptet ! :)
Öröm hallani, hogy sikerültek és ízlett. Megszárad a levegőn is a máz.
TörlésEgészségetekre váljon!