.

2013. november 7., csütörtök

Mézespuszedli


Lehet pogácsa, keksz, ha mézes és fűszeres a gyermekeim kedvencei.
Sütés közben teljes karácsonyi hangulat vett erőt rajtam, így a fotó is kissé karácsonyi hangulatú lett:-)

Hozzávalók a tésztához: 75 dkg liszt, 4 evőkanál tejföl, 4 tojássárgája, 10 dkg porcukor, 25 dkg langyos méz, 5 dkg zsír, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg, 1 kávéskanál őrölt gyömbér, 2 kávéskanál szódabikarbóna; a mázhoz: 
4 tojásfehérje, 32 dkg porcukor

Elkészítése: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, ujjnyi vastag rudakat sodrunk, diónyi darabokra vagdaljuk, gömbbé formázzuk. Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, tetejüket kissé lenyomjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt megsütjük.
A mázhoz kikeverjük a porcukrot a tojásfehérjével, majd a kihűlt puszedliket beleforgatjuk. Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, 50 fokon légkeverésen megszárítjuk.

Megj:
  Vigyázni kell, hamar sülnek!
  

29 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek lettek. Csak azt sajnálom, hogy nincs légkeveréses sütőm és nagyon félnék hogy kárba vész, pedig nagyon szeretném! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem vész kárba Barbi! A konyhában is megszárad, csak hosszabb idő alatt.

      Törlés
    2. Óóó köszönöm, akkor megpróbálom!! :)

      Törlés
  2. Nekem már jöhet a karácsonyi hangulat, olyan gyorsan itt lesz... Ínycsiklandozóak és formásak azok a puszedlik! <3

    VálaszTörlés
  3. Óóóó, de szépségesek lettek, tényleg a a karácsonyt idézik, olyanok, mint az apró hógolyók. Én is tervezem az ünnepekre.

    VálaszTörlés
  4. A mézespuszedlihoz nem szodabikarbona kell hanem szalakáli.Ez adja meg a jellegzetes finom izét!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet kedves névtelen. Egy régen beírt recept szerint sütöttem a füzetemből, ezzel volt. Gondoltam rá, hogy kipróbálom majd szalakálival is, meglátom majd a különbséget.

      Törlés
  5. Nagyon guszták lettek, és milyen szép rajta a máz! :)

    VálaszTörlés
  6. Eszméletlen jó lett :) Kérek egy falatot :)

    VálaszTörlés
  7. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  8. Nagyon klassz! Írtóra szeretjük... Itt Ausztriában ezt Weinbeißer-nek hívják(borharapó), mert általálában borr mellé rágcsálták régen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Notburga! Bor mellé nem próbáltuk, de jó lehet! Kipróbálom:-)

      Törlés
  9. Nagyon szépek lettek! Hamar sülnek, de annál még hamarabb el is illannak, ugye?

    VálaszTörlés
  10. Jaj, de kis helyesek! Számomra jöhet a karácsonyi fotó - a karácsony mellett imádom ezt a karácsony előtti néhány hetet is, nekem már ezek a hetek is hangulatosak. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. S hát ha még mézes és fahéjas illat lengi be a konyhát:-)

      Törlés
  11. Megsütöttem és nagyon finom lett: http://marykonyha.blogspot.hu/2013/11/mezes-puszedli.html
    Köszi szépen a receptet! :)

    VálaszTörlés
  12. Ez a recept annyira tetszik,hogy még ma csinálok belőle egy próbasütést,és ha beválik,akkor sütök karácsonyra is. Nagymamámnak volt egy ehhez hasonló receptje,de nem tudom hová tettem,pedig csoda finom volt az is. Kérdésem: Lehet esetleg lekvárral tölteni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megpróbálhatod tölteni, kemény lekvárral. Akkor nagyobb puszedlit formálj. Az elsőnél kiderül, hogy sikerül-e tölteni, én még nem próbáltam, de az ötlet tetszik:-) majd szólj, hogy milyen lett!

      Törlés
  13. Megsütöttem,egyenlőre nem próbálkoztam a töltéssel,de ami késik,az nem múlik. Nagyon könnyen elkészíthető,és nagyon finom.Nekem sincs légkeveréses sütőm,így most éjszakára tálcára téve szárad a máz rajtuk.Azt hiszem karácsonyra is ezt sütök,minimum három adagot. :)
    Köszönöm a receptet ! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Öröm hallani, hogy sikerültek és ízlett. Megszárad a levegőn is a máz.
      Egészségetekre váljon!

      Törlés