.

2014. január 20., hétfő

Sajt előétel

Mostanában rákattantam a régi receptekre. Ez az előétel Komsa Anna 1925-ben kiadott szakácskönyvéből származik. Egyedüli hiba a receptben, hogy a végén feltüntetett 10 perc sütési idő nagyon kevés. Tűpróbát végezzünk, ha nem ragad rá a tészta akkor van kész.

Az eredeti recept :

Negyed liter tejet hat és fél deka vajjal, tizenkét és fél deka liszttel a tüzön besamelnek főzünk. Ha kihült, 5 tojás sárgája, kevés só, kevés bors hozzá lesz keverve, most még hozzákeverünk 6 deka reszelt parmezán sajtot, 3 tojás fehérjének jó kemény habját. Ezt mind jól összekeverjük, vajjal kikent lisztezett formába vagy kagylóba tesszük. Tetejére teszünk egy kis darab vajat s kevés morzsával leszórjuk. Szardella szeletekkel díszítjük, feladás előtt 10 percig sütőbe sütjük.

14 megjegyzés:

  1. Egész jól hangzik és milyen jól mutat!

    VálaszTörlés
  2. Válaszok
    1. Finom, csak kell tenni bele bőven fűszert. A receptben mondott kevés só meg bors kevés bele:-)

      Törlés
  3. Nagyon megtudnék enni belőle pár szeletkét akár elő ételként vagy csak úgy:-)) Nagyon guszta és finom lehet!

    VálaszTörlés
  4. Azért régen is ismerték a finom étkeket. Nagyon guszta, vendégváráshoz is jó alternatíva.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ismerték bizony. Igen, jó vendégváró lehet.

      Törlés
  5. Nagyon gusztán hangzik és néz ki, imádom az ilyen régi recepteket! :)

    VálaszTörlés