Gyerekkorom emléke. Valamiért nem is készítettem, inkább a fánkokat részesítettük előnyben. Mostanában egymás után jelennek meg a fánkok a blogokon, hát elfogott engem is a láz, de valahogy a csöröge jutott eszembe, hát ezt készítettem.
Ha kedve kaptok hozzá, csak rajta, próbáljátok ki! Langyosan a legfinomabb, de kihűlve is finom, puha maradt a tésztája.
Ki lekvárral, ki porcukrosan fogyasztotta, kinek ahogy jólesett:-)
Ezzel a recepttel benevezünk Illéskrisz jatékára.
25 dkg liszt
1 kk cukor
5 dkg vaj
3 tojás sárgája
1 csipet szódabikarbóna
1 kk ecet
3 ek tejföl
1 csipet só
Olaj a sütéshet
Vaníliás porcukor
A lisztet a sóval elkavartam, a vajjal elmorzsoltam. A szódabikarbónát rátettem, az ecetet ráöntöttem, felfuttattam. Hozzáadtam a többi hozzávalót és puha tésztát gyúrtam. Addig kell gyúrni, amíg a tészta leválik a kezünkről. Ez nálam majdnem 10 percet igényelt. Ekkor egy kisebb lábost mikróban megmelegítettem, a tésztát leborítottam vele és fél órát hagytam pihenni. Ezután kb. 3 mm vastagra nyújtottam, kétujjnyi széles csíkokra vágtam, majd keresztben is elvágtam kb.7 centinként.
Közepükbe is hosszan belevágtam és az egyik végét szépen áthúztam a lyukon.
Bő, forró olajba 3-4 darabot tettem egyszerre, aranysárgára sütöttem.
Melegen vaníliás porcukorba forgattam.
Jovok !!!!!!!!!!!
VálaszTörlésBármikor jöhetsz mandala, csak éppen előre szólj, szívesen sütök. Ebből már hírmondó sem maradt:-)
TörlésAnyukám mindig ipari mennyiségben sütötte, imádjuk, mégis ritkán sütök. Ez nagyon szép lett, nekem baracklekvárral az igazi.
VálaszTörlésNekem is az anyukám csörögéje él az emlékeimben. Nem is tudom, miért maradt ki, hisz annyira finom.
TörlésMeglepett, hogy a lányom lekvárral ette, de így látom, hogy nem az egyetlen:-)
ezer éve ettem utoljára :-) imádom :-) nagyon guszta lett :-)
VálaszTörlésItt a farsang, elő a csörögével!:-)
TörlésKöszönöm:-)
Dédikém sütötte régen,nagyon szeretem ! Nagyon guszta lett,most nagyon meg kivántam:))
VálaszTörlésÉrdekes, hogy majdnem mindenkiben emlékeket idéz föl a csöröge. Azt jelenti, hogy régen többet sütötték, mint most, pedig olyan finom! :-)
TörlésApukám kedvence volt... Sokszor rendelte Anyukámtól. Én is sütöttem néhányszor, de valahogy ritkán kerül rá sor. Most, hogy eszembe juttattad, betervezem.
VálaszTörlésA farsangos időben legalább megsüthetjük, így felidézve a múltat is.
TörlésÉn is így sütöm csak egész tojással, persze abból csak egyet teszek bele, mert a nagyi azt mondta, hogy a tojás fehérjétől roppanós lesz a külseje, viszont ecetet soha nem tettünk bele, az mitől jó? Gyerekkoromban milyen gyakran ettük. Nem kellett hogy farsang legyen, ettük télen, nyáron, tavasszal, ősszel. Egyszerű, olcsó édesség volt nekünk gyerekeknek ezelőtt 50 évvel. A hétvégén csöröge sütés lesz, mert az unokáknak is meg kell ismerni ezt a finomságot és őrizni kell hagyományainkat. Lehet, hogy hosszú voltam, de bennem is emlékeket idézett fel. Éva
VálaszTörlésTermészetesen többféle képen lehet készíteni, ez nekem egy régi recept, édesanyámtól örököltem:-)
TörlésAz ecet felfuttatja a szódabikarbónát. Ha nem ecet, akkor citromlével ugyanezt a hatást lehet elérni. Ettől lesz majd olyan hólyagos miután megsült.
Örülök, hogy hosszú voltál, gyere máskor is:-)
Drága Jó Nagymamám hányszor sütötte ezt a finomságot nekünk a nyári nyaralások idején! De rég volt...Igazi népi desszert, hagyományosan magyar és bizony ezeket a hagyományokat ápolni kell, tovább kell adni a következő nemzedéknek! Örülök, hogy elkészítetted, kicsit nosztalgiáztam...valóban langyosan a legfinomabb, porcukorral leszórva:)))
VálaszTörlésNagyon jó, hogy mindenkiben felidéződtek a régmúlt emlékei. Mit nem tud egy egyszerű csöröge:-)
TörlésÍgy van, tovább kell adnunk a gyerekeinknek és reméljük, majd valamikor Ők is szertettel fognak emlékezni ránk.
Én a lekvárba mártogatós verzióra szavazok! Természetesen fincsi, házi barackdzsemmel! :)))
VálaszTörlésKi ahogy kéri, van itt minden. Csak tessék, tessék! :-)
TörlésÉn ezt annyira, de annyira imádom! Gyerekkoromban ettem ilyet nagyon sokat, mert a fogadott nagymamám (az egyik szomszéd néni, aki nagyon sokat vigyázott rám, amíg a szüleim dolgoztak) olyan sokszor sütött nekem csörögét... Ő mindig kakaós porcukorba forgatta - én pedig egyszer úgy belakmároztam belőle, mert forrón ettem - olyan beteg lettem utána. Ettől függetlenül örök kedvenc maradt! :)
VálaszTörlésKakaós porcukorral még nekem is új, de fincsi lehet:-) majd kipróbáljuk így is!
TörlésMegint éhesen nézelődök, és megint micsoda finomságot látok nálad! :) Régen készítettem már, jó, hogy eszembe juttattad! :) A tieid istenien néznek ki! :)
VálaszTörlésKöszi hankka! Jó néha a régi recepteket is előszedni! :-)
TörlésSokkal jobban szerettem, mint a sima fánkot. Nagyon szépek lettek:)
VálaszTörlésKöszönöm:-)
Törlésnagyon jól néznek ki!!! :) Én még sose csináltam se fánkot se ezt a csörögét. Nem tudom miért mindig macerásnak gondoltam. Mennyi idő elkészíteni?
VálaszTörlés