Több blogon találkoztam a sütőben sütött fánkkal. Mivel eddig csak a hagyományos módon olajban sütöttem, kíváncsi is voltam másabb-e a sütős változat.
A Gabriella pehelykönnyű almás fánkja volt a tesztalany. Nem hazudtolta meg magát a neve, tényleg könnyed tésztájú, puha fánkokat kaptam. Tudom, hogy maga a fánk tészta nem édes, hát ez sem az, viszont nekem hiányzott a több cukor:-) következőbe megduplázom a cukormennyiséget. A gyerekek is nagyon szerették, barack és meggylekvárt kanalaztak mellé. A megmaradt darabok uzsonnára is tökéletesek voltak.
Köszönjük Gabriella! :-)
60 dkg liszt
4 dkg élesztő
2 dl langyos tej
4 ek cukor
6 dkg puha vaj
4 tojás sárgája
1 púpozott kk. fahéj
3 alma
1 citrom
1 csipet só
Az almákat megpucoltam, lereszeltem, a levét egy kissé kicsavartam. A lisztet egy nagy tálba szitáltam, rászórtam a sót, az élesztőt, a cukrot, ráöntöttem a tejet, hagytam néhány percet az élesztőt felfutni, majd mehetett bele a vaj, a tojássárgák, a fahéj, az alma, a citrom leve és egy kevés a héjából is reszelve.
Jól összedolgoztam. Nagyon puha, ragacsos tésztát kaptam. Egy kis liszttel megszórtam a tetejét, letakartam és meleg helyen 1 órát pihentettem.
Mikor megkelt, lisztezett deszkára borítottam, két részre vágtam. Kinyújtottam, feltekertem, mint a bejglit és másfél centis karikákra vágtam.
Bőven kiolajozott tepsibe egymástól távol raktam. Így letakartam és még 15 percet pihentettem. Sütés előtt olajjal lekentem a csigákat, majd előremelegített sütőben 200 fokon 10 perc alatt megsütöttem.
Nálad is nagyon szépek lettek, biztosan nagyon finom volt! :) Kipróbálós nálunk is, ezek szerint érdemes picit több cukorral készíteni! :)
VálaszTörlésKöszönöm Hankka!
TörlésÉrdemes több cukrot tenni bele. Gondolhatod, hogy a 4 ek. nem is érződik benne, ezért kell a lekvár.
Kíváncsi vagyok, hogy majd Te is így érzed-e? :-)
Nagyon szépek lettek, és biztos finomak is. Erősen kipróbálós én itt futottam vele először össze :)
VálaszTörlésÖrülök, hogy itt vagy! :-) Finomak is, puhák is. Csak biztatni tudlak, hogy próbáld ki :-)
TörlésNagyon jól hangzik, főleg hogy a sütőben sül:)
VálaszTörlésIgen, sokkal kímélőbb a szervezetnek, mint az olajban sült társa:-)
TörlésSok almám van még, örülök minden almás receptnek :) Tetszik, hogy nem olajban sült!
VálaszTörlésÖrülök, hogy örülsz:-)
TörlésHát Te is megsütötted? Én még nem, de csupa jót olvastam róla!
VálaszTörlésÉn is tervezem sütőben sült fánk készítését. Ez az almás is csábító, de van még 1-2 jelöltem.
Bevált, finom, de például a szalagos fánk, az csak az marad:-)
TörlésEzt is ki kell próbálnom :) a nagylányom imádja az almás sütiket, szerintem az almás fánk is nagyon ízlene neki :)
VálaszTörlésAkkor kóstoljátok meg Ti is! :-)
TörlésNagyon szépek lettek, én is szoktam sürőben sütni fánkot. szeretük azt is. Na jó, a szalagos fánk az verhetetlen:)
VálaszTörlésAzért jó ez a sok recept, mert így lehet válogatni :-)
TörlésNagyon guszta!
VálaszTörlésKöszönöm :-)
TörlésDe örülök, hogy megtetszett és megsütötted! ...és annak is örülök, hogy ízlett. Mi nagyon kellemesen csalódtunk benne, azt gondoltam, hogy nem lesz olyan jó - aztán amikor megsült és megkóstoltuk, annyira ízlett, hogy azon gondolkodtam: de kár, hogy nem sütöttem többet! Nagyon finom volt! Oké, hogy a szalagos fánk a "nambörvan", de azért ez a verzió is toplistás lett nálunk. :) Köszönöm szépen a linket itt is és a Fb-on is!
VálaszTörlés(Végre ideértem hozzád is. Annyi rengeteg finomságot készítesz nap, mint nap, hogy alig győzöm végignézni. Hajni, Te annyira ügyes vagy!) :))
Ami késik nem múlik Gabriella:-)
VálaszTörlésFincsi volt a fánk, köszönjük szépen! Tudod hogy van, enni azt kell, no meg a süti is kell, így készítgetni is kell:-)
Köszi, köszi:-)