Karácsonyi levesünk volt. Mivel vakáció, vendégeskedés, pihenés volt az ünnepek alatt, lassan jövök az elmaradt receptekkel:-)
60 dkg pulykamell (lehet filézett felső combból is)
2 db sárgarépa
30 dkg gomba (csiperke)
1 fej vöröshagyma
1 babérlevél
kevés olaj
só
bors
2 dl főzőtejszín (most zsíros tejet tettem)
1 ek finomliszt
1 ek mustár
apróra vágott tárkonylevél
A húst kisebb kockákra, a hagymát apróra vágtam. Kevés olajon a hagymát megfonnyasztottam, rádobtam a húskockákat és fehéredésig kavargattam. Hozzáadtam a babérlevelet, sót, borsot és annyi vizet, hogy ellepte. Lefödve 40 percet főztem.
Ezalatt a répát és a gombát felszeleteltem, a pulykához adtam, 5 percig együtt pároltam, majd vízzel felöntöttem (kb 2 l ) . Felforraltam és készre főztem. Ekkor már csak néhány perc kell neki.
A lisztet kevés házi tejjel és a mustárral csomómentesre kavartam, a maradék tejjel hígítottam, a levesből egy-egy kanállal hozzákavartam, hőkiegyenlítettem és a levesbe csorgattam. Hagytam néhányat lobbanni, beletettem a tárkonyt és lezártam. Tálalásnál citromlével savanyítottuk.
Én is totál el vagyok maradva a karácsonyi és szilveszteri receptek feltöltésével...Ez a fajta leves (tárkonyos, citromos...) a kedvenceink közé tartozik. Ilyen csodaszép tányérban szervírozva pedig méltó helyet kapott a karácsonyi asztalon:)
VálaszTörlésFinom volt, köszönöm:-)
TörlésNagyon guszta, tartalmas leveske, igazán jól néz ki! :)
VálaszTörlésKöszönöm:-)
TörlésNálunk a megszokott húsleves volt, de szívesen bekanalaztam volna ezt a levest is:-)
VálaszTörlésBoldog új évet kívánok Nektek!
Mi szilveszterre főztünk marhahúslevest:-)
TörlésBoldog Új Évet!
Szuper ez a leves, mi is szeretjük, nem csak az ünnepekre:) Nálunk nem volt leves, akkor már nem tudtuk volan megenni a főfogást:)
VálaszTörlésIlyenkor nagyon kell tudni mértéket tartani:-)
Törlés