.

2013. január 23., szerda

Almás csigafánk-Sütőben sütve!

Több blogon találkoztam a sütőben sütött fánkkal. Mivel eddig csak a hagyományos módon olajban sütöttem, kíváncsi is voltam másabb-e a sütős változat.
A Gabriella pehelykönnyű almás fánkja volt a tesztalany. Nem hazudtolta meg magát a neve, tényleg könnyed tésztájú, puha fánkokat kaptam. Tudom, hogy maga a fánk tészta nem édes, hát ez sem az, viszont nekem hiányzott a több cukor:-) következőbe megduplázom a cukormennyiséget. A gyerekek is nagyon szerették, barack és meggylekvárt kanalaztak mellé. A megmaradt darabok uzsonnára is tökéletesek voltak.
Köszönjük Gabriella! :-)


60 dkg liszt
4 dkg élesztő
2 dl langyos tej
4 ek cukor
6 dkg puha vaj
4 tojás sárgája
1 púpozott kk. fahéj
3 alma
1 citrom
1 csipet só

Az almákat megpucoltam, lereszeltem, a levét egy kissé kicsavartam. A lisztet egy nagy tálba szitáltam, rászórtam a sót, az élesztőt, a cukrot, ráöntöttem a tejet, hagytam néhány percet az élesztőt felfutni, majd mehetett bele a vaj, a tojássárgák, a fahéj, az alma,  a citrom leve és egy kevés a héjából is reszelve.
Jól összedolgoztam. Nagyon puha, ragacsos tésztát kaptam. Egy kis liszttel megszórtam a tetejét, letakartam és meleg helyen 1 órát pihentettem.
Mikor megkelt, lisztezett deszkára borítottam, két részre vágtam. Kinyújtottam, feltekertem, mint a bejglit és másfél centis karikákra vágtam.
Bőven kiolajozott tepsibe egymástól távol raktam. Így letakartam és még 15 percet pihentettem. Sütés előtt olajjal lekentem a csigákat, majd előremelegített sütőben 200 fokon 10 perc alatt megsütöttem.

18 megjegyzés:

  1. Nálad is nagyon szépek lettek, biztosan nagyon finom volt! :) Kipróbálós nálunk is, ezek szerint érdemes picit több cukorral készíteni! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Hankka!
      Érdemes több cukrot tenni bele. Gondolhatod, hogy a 4 ek. nem is érződik benne, ezért kell a lekvár.
      Kíváncsi vagyok, hogy majd Te is így érzed-e? :-)

      Törlés
  2. Nagyon szépek lettek, és biztos finomak is. Erősen kipróbálós én itt futottam vele először össze :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy itt vagy! :-) Finomak is, puhák is. Csak biztatni tudlak, hogy próbáld ki :-)

      Törlés
  3. Nagyon jól hangzik, főleg hogy a sütőben sül:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, sokkal kímélőbb a szervezetnek, mint az olajban sült társa:-)

      Törlés
  4. Sok almám van még, örülök minden almás receptnek :) Tetszik, hogy nem olajban sült!

    VálaszTörlés
  5. Hát Te is megsütötted? Én még nem, de csupa jót olvastam róla!
    Én is tervezem sütőben sült fánk készítését. Ez az almás is csábító, de van még 1-2 jelöltem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bevált, finom, de például a szalagos fánk, az csak az marad:-)

      Törlés
  6. Ezt is ki kell próbálnom :) a nagylányom imádja az almás sütiket, szerintem az almás fánk is nagyon ízlene neki :)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szépek lettek, én is szoktam sürőben sütni fánkot. szeretük azt is. Na jó, a szalagos fánk az verhetetlen:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért jó ez a sok recept, mert így lehet válogatni :-)

      Törlés
  8. De örülök, hogy megtetszett és megsütötted! ...és annak is örülök, hogy ízlett. Mi nagyon kellemesen csalódtunk benne, azt gondoltam, hogy nem lesz olyan jó - aztán amikor megsült és megkóstoltuk, annyira ízlett, hogy azon gondolkodtam: de kár, hogy nem sütöttem többet! Nagyon finom volt! Oké, hogy a szalagos fánk a "nambörvan", de azért ez a verzió is toplistás lett nálunk. :) Köszönöm szépen a linket itt is és a Fb-on is!

    (Végre ideértem hozzád is. Annyi rengeteg finomságot készítesz nap, mint nap, hogy alig győzöm végignézni. Hajni, Te annyira ügyes vagy!) :))

    VálaszTörlés
  9. Ami késik nem múlik Gabriella:-)
    Fincsi volt a fánk, köszönjük szépen! Tudod hogy van, enni azt kell, no meg a süti is kell, így készítgetni is kell:-)
    Köszi, köszi:-)

    VálaszTörlés