.

2013. április 2., kedd

Kosárkák

Még a tavaly kaptam édesanyámtól 20 darab kosár formát azzal a megjegyzéssel, hogy nincs már türelme ilyen pepecs süteményeket készíteni. Nagyon örültem a formáknak és természetesen a receptet is leírtam Tőle.
A formákat hazahoztam és mostanig ott pihentek a kamrában. Jött Húsvét és anyukám is,  látogatóba néhány napra. Előkerültek a kosárformák és elkészült az első ilyen sütim.
Én a formákat picit olajba mártott ecsettel kikentem, mert nem tudtam hogy fog viselkedni majd a tészta és nehogy beleragadjon. Sülés után mindegyik kipottyant könnyen a formából, szerintem fölösleges volt az olajozás.
Összesen 34 darab kosárkám lett. A dióhab csak 22-re volt elég, mert bőven tettem rá. A maradék tésztát a formákban megsütöttem és kihűlés után csokikrémmel kentem meg. A gyerekek nagyon díjazták! Mondanom sem kell, hogy a csokis fogyott el a leghamarabb :-) .


Tésztához:
50 dkg liszt
15 dkg cukor
1 csom. margarin (Rama-t használtam)
2 tojássárga
1/2 kk szalalkáli
1/2 dl tejben elkavarva
1/2 citrom lereszelt héja és leve

Krémhez:
2 tojásfehérje
15 dkg cukor
15 dkg darált dióbél

A tészta hozzávalóit összegyúrtam, diónyi golyókat formáltam belőle. A golyókat a kosárkába helyeztem és rányomkodtam mindenütt.

A töltelékhez a tojások fehérjéből és lassan adogatva hozzá a cukrot, habot vertem, majd belekavartam a dióbelet is.
A tészta tetejére halmoztam egy-egy púpozott kiskanál diós habot.
A megtöltött kosarakat egy tepsire rakosgattam, majd közepes tűzön 20 perc alatt megsütöttem.

17 megjegyzés:

  1. Óriási kedvencem a diós kosárka, és bár tényleg pepecselős egy kicsit (az én Anyukámnak sincs már türelme ehhez > én is tőle kaptam a kosárka formát pár évvel ezelőtt), ettől függetlenül én szeretem ezt a sütit készíteni. Talán azért, mert az egész család imádja, és tudom, hogy érdemes vele szöszmötölni. :))
    Jó ötlet a csokis töltelék is... ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is szeretem készíteni. Könnyen és hamar megy. Nem utolsó sorban finom is:-)

      Törlés
  2. Az én kosárkaformáim is még a kamrában pihennek, elő kellene venni! :) Nagyon guszták lettek, és bár mi is dió- vagy mákhabosat szoktunk készíteni, most mégis a csokisból kérnék én is egyet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mákhabosan is finom lehet, jó ötlet! Gyere nassolgatni csokisat:-)

      Törlés
    2. Kókuszos is nagyon finom.

      Törlés
  3. Ezek szuperek! Jó a csokis ötlet :)
    Nagyon fogynak nálunk is az ilyen kosárkák; ha nagyon sok időm van, sütök egy adag üres kosárkát, szuperül lehet fagyasztani, hamar kienged és pl túrókrémmel megtöltve is nagyon eteti magát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Milyen jó, hogy fagyasztható is! Túrókrémmel is nagyon finom lehet, megfogjuk kóstolni.
      Köszönöm, hogy itt voltál:-)

      Törlés
  4. Nálunk a nagymamám csinál ilyet minden karácsonyra. Mivel a tészta szerintem mindig túl szárazra sikeredik - ez persze csak az én hibám, sajnos a pite tésztáért sem rajongok, a töltelékekért annál inkább - ezért én mindig kinyalakodom a krémet, ami általában csokis...:) Azt imádom. De annyira jól néznek ki a kosárkáitok, hogy most azért egyet megkóstolnék a diósból...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk is van egy hozzád hasonló nyalakodós, a kisfiam. Találtam üres kosárkát az asztalon. Azt mondta később megeszi a kosarat is:-)

      Törlés
  5. Nagyon szépek , guszták! Szoktam néha napján én is ilyen kosárkákat készíteni, bár nekem talán a tészta receptje kicsit másabb én a formát belemártom a lisztbe és úgy töltöm meg a tésztával.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megcsodáltam Nálad is régebb a kosárkákat! Most jött el az ideje, hogy megsüssem. Nem ragadt bele egyáltalán, sőt szerintem ha semmit sem tennék is simán kiborulna a formából, de Mi biztosra megyünk ugye? :-)

      Törlés
  6. Nálunk a diós sütik bármikor jöhetnek. Nekem a nagymamám készítette mindig, de ő tett a kosárkák aljába valamilyen pikáns lekvárt is, arra kanalazta rá a dióhabot. Nagyon szerettük. Nálatok is nagyon guszta lett, csokis változattal még nem találkoztam, de nekem erre a sütire van egy sós-sajtos változatom, csak a receptet kellene előkeresni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó ötlet a lekvár, következőben úgy készítem :-)

      Törlés
  7. Milyen szerencsés vagy, hogy Édesanyádnak már nincs türelme kosárkat készíteni, és neked adta a formákat. :) Én is már elég rég nézegettem, hátha kapok akciós áron valahol, de még nem volt szerencsém (eddig muffin formában próbáltam, csak az nem olyan szép mutatós). Nagyon szeretem, főleg a dióhabost, igaz csokisat még nem kóstoltam, de semmi kétségem, hogy az is nagyon finom lehet.
    Szépek lettek, kitűnő választás Húsvétra. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Muffin formában is elkészíthető, csak igen, sima lesz az oldala. Különben az ízén nem változtat:-)

      Törlés