.

2013. január 3., csütörtök

Gesztenyés kalács

A szomszédasszonyom mesélte, hogy imádja a gesztenyét, de még soha nem evett kalácsban. Ez karácsony előtt volt, amikor pontosan ilyen kalácsot készültem sütni.
Meg is ígértem neki, hogy ha kisült, akkor viszek neki egy kóstolót.
A kalács ki is sült, kitettem hűlni, letakartam egy törlővel és meg is feledkeztem róla. Másnap, mikor megláttam a kamrában, ugyanúgy le volt szépen takarva, de csupa két szelet árválkodott, abból is az egyik a sarka volt:-)
Így a szomszédasszony sem kóstolt ebből és a fotózásra is gyengén jutott:-)


A tésztájához:
25 dkg liszt
7 g szárított élesztő
2 ek méz
0,7 dl tej
4 dkg vaj
1 tojás
egy csipet só

A töltelékhez:
1 csomag gesztenye (cukrozott volt)
5 dkg puha vaj
1 ek vaníliás porcukor
rumaroma

A tejet meglangyosítottam, a vajat felolvasztottam. A lisztet az élesztővel, sóval összekavartam és a hozzávalókkal puha tésztát gyúrtam. Letakarva fél órát hagytam pihenni.
A krémhez a gesztenyepürét kikavartam a cukorral, a puha vajjal, és a rummal, jól kenhetőre.
Lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtottam a tésztát, rákentem a gesztenyés krémet, felcsavartam, mint a bejglit és kivajazott kalácsformába helyeztem.
Tetejét lekentem tojással, hagytam még 20 percet kelni, majd előmelegített sütőben,közepes tűzön 40 perc alatt megsütöttem.

Ui:
Amikor tudom, hogy csak egy kalács tetejét kell lekennem, nem szoktam egy külön tojást feltörni, hanem amit a tésztájába teszek, abból veszek ki egy keveset.

12 megjegyzés:

  1. Bisztos finom volt ha oljan gyorsan elfogyot !!!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon kedvemrevaló lenne akár most is! Imádom a gesztenyét és nagyon guszta! A tojással én is így szoktam spórolni! Tetszik a recepted idővel biztos hogy kipróbálom majd!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is bármivel jöhet a gesztenye, ezt is megismétlem:-)

      Törlés
  3. Huh, de finom lehetett. Mi is nagyon szeretjük a gesztenyéset, ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finom volt, biztos vagyok benne! :) Sikeres lett családod körében is! A töltelék milyen szépen és látványosan kacskaringózik a kalácsban :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sikere az volt. Rendesen be is kacskaringózott a pocikba:-)

      Törlés
  5. Nahát, micsoda nassolók járnak a Te kamrádban?? Én nem kaphatnék egy kulcsot...? :-DDD
    Egy rugóra jár az agyunk, én éppen a gesztenyés palacsintámat posztoltam. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hmm, megyek megnézem, nagyon fincsi lehet palacsintában is :-)

      Törlés
  6. Cseppet sem csodálom, hogy észrevétlenül eltűnt, nagyon finom lehetett! :) Pont azt néztem, hogy mennyire lehetett édes a gesztenyés töltelékkel, de látom, alig van benne cukor/édesítő! :) Kipróbálós! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eléggé édes a gesztenyemassza, nem igényel pluszba sok cukrot:-)

      Törlés